annons
Hem » Artiklar » 104-tons Scania i finskt försök

104-tons Scania i finskt försök

Längre och tyngre lastbilar har visat sig vara en effektiv lösning när det gäller att få ner utsläpp och förbrukning för en viss mängd transporterat gods. Scania har tagit fasta på detta och deltar i ett försöksprojekt i Finland där ett ekipage med totalvikt 104 ton ska köras i daglig trafik.

På hytten står det: ”Iso, mutta hyvätapainen”, vilket betyder jag är stor men väluppfostrad.

Bilen som fått namnet The Giant är 33 meter lång, har 13 axlar och består av en trailerdragare, Scania R730, med trailer och släp. Den ägs av Ketosen Kuljetus OY som fått tillstånd att trafikera en sträcka på 30 mil mellan Ivalo och Rovaniemi. Längs sträckan finns en bro där ekipaget måste köras i mitten av vägen. Chauffören kan kontrollera trafikljusen vid bron med en fjärrkontroll för att ge fri väg. Sträckan innehåller också en 2 km lång uppförsbacke där hastigheten för den fullastade bilen går ner till 30 km/t. En tuff test för Scanian med den stora 730-åttan.

Målet med testen är att se hur ett så tungt fordon påverkar vägarna och om slitaget blir högre med färre tunga bilar än med fler lättare bilar. En viktig faktor i det sammanhanget är att vägarna i norra Finland är frusna under halva året och därmed mindre känsliga för slitage.

 

En kommentar

  1. Då håller vel drivlinan en hel kvart.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*