annons
Hem » Artiklar » 200 mil motorväg ger vägförbindelse till Kina
Bild: Google maps / Twitter

200 mil motorväg ger vägförbindelse till Kina

Rysslands regering har gett grönt ljus för planerna att bygga en 200 mil lång motorväg för att ansluta Kina med Europa.

Motorvägen kommer att gå från gränsen mellan Ryssland och Kazakstan i öster och anslutas till den redan befintliga motorvägen mellan Minsk och Moskva i väster. Den kommer att förkorta fraktvägen för lastbilar betydligt mellan nav i Europa och Kina och erbjuda ett snabbare men dyrare alternativ till tre befintliga tågvägar, berättar Mosow Times.

Initiativtagare är den tidigare biträdande direktören för gasjätten Gazprom, Alexander Ryazanov, som förväntar sig att motorvägen ska byggas om 12-14 år. Hans företag, Russian Holding, har redan förvärvat 80 procent av det land där motorvägen ska byggas. Kostnaderna för att bygga vägen beräknas till 594 miljarder ryska rubel – motsvarande 63 miljarder kronor.

Förkorta leveranstiden
Monster Highway kommer inte att kosta den ryska regeringen en rubel, men godkännandet av projektet innebär att regeringen nu hjälper Alexander Ryazanov att hitta investerare – inklusive kinesiska – för projektet.

Satsningen tas väl emot i Kina som har investerat kraftigt i infrastruktur på flera ställen, särskilt i Mellanöstern och Afrika, och de gillar tanken på att återupprätta den gamla handelsvägen ”Silkesvägen” med ett modernt vägnät mellan hamnen Hamburg och Shanghai. Handeln mellan Kina och EU är årligen över 3,7 miljarder kronor.

Tanken är att det blir en motorväg med två körbanor i varje riktning och en genomsnittlig hastighetsbegränsning på 110 km / h.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*