annons
Hem » Notiser » Första skoptaget på ny E10 norr om Kiruna

Första skoptaget på ny E10 norr om Kiruna

Trafikverket har påbörjat arbetet med en ny 7 kilometer lång sträcka av E10 norr om Kiruna. Första skoptaget togs igår den 30/10,skriver Trafikverket i ett pressmeddelande.

Nya E10 ska ersätta den befintliga som förstörs av den sprickbildning som gruvdriften medför. Den nya vägen ska även möjliggöra för nya Kirunas utveckling i samband med stadsomvandlingen.

– Nu är vi äntligen igång, säger Helena Eriksson regional direktör, Trafikverket, Region nord. Hon fortsätter: – En väg ska inte bara vara säker att åka på, den ska också passa in i landskapet, i naturmiljön och hänsyn ska tas till de som bor här, friluftsutövare, rennäring, och andra.

Flera passager byggs för att man ska kunna passera under vägen för att kunna ta sig till friluftsområdena. Den nya vägen ska också möjliggöra för nya Kirunas etablering och utveckling så dialogen med kommunen har varit tät.

– Vägen är viktig för det nya Kiruna och det känns bra att den nu börjar byggas, säger Stefan Sydberg, 2:e vice kommunstyrelseordförande, Kiruna kommun.

Eftersom befintlig E10 spricker sönder på grund av gruvdriften är det LKAB som finansierar vägen enligt Minerallagen.

– Det här är tredje projektet vi driver i samarbete med Trafikverket, sedan tidigare har vi framgångsrikt byggt ny järnväg och väg 870, säger Mikael Westerlund, direktör för samhällsomvandlingarna, LKAB.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*