annons
Hem » Notiser » 29 miste livet i trafiken i oktober

29 miste livet i trafiken i oktober

29 personer miste livet i trafikolyckor under oktober månad. Det är en ökning med 40 procent,jämfört med ett snitt av antalet döda i oktober månad de senaste fyra åren, och det betyder ett oroande avbrott i den fina statistiken av minskat antal döda i trafiken som vi upplevt under många år. 15 av de omkomna personerna hade färdats i personbil, tre i lastbil, fem på motorcykel, en på moped, en i traktor, en på cykel och tre var gående. Åtta bilister och fyra motorcyklister omkom i singelolyckor, fem bilister och en motorcyklist omkom i mötesolyckor.

Antal omkomna i åldersgruppen 18-34 år har ökat jämfört med året innan. Mellan januari och oktober i år omkom 70 personer jämfört med 48 förra året. Bland de 70 omkomna finns 48 bilister och 22 oskyddade trafikanter.

– Det är anmärkningsvärt att det är en så stor skillnad mellan åren men det är svårt att i detta läge göra en analys av orsakerna till ökningen. Troligtvis är det slumpmässiga faktorer som är orsaken till ökningen, säger Khabat Amin, statistiker på Transportstyrelsen.

Medelantalet omkomna i oktober månad, under de föregående fyra åren 2011-2014, är 21 personer.

Under de senaste 12 månaderna (okt 2014-sep 2015) har 259 personer omkommit i vägtrafiken. Under de senaste föregående 12 månaderna (okt 2013-sep 2014) omkom 278 personer. Jämför man med ett 4-års medelvärde för motsvarande tidigare 12-månadersperioder har antalet omkomna minskat med 9 procent.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*