annons
Hem » Artiklar » Förnybar diesel från plast och däck

Förnybar diesel från plast och däck

Tester av Scanias 16-liters motor i Australien kan leda till användningen av ännu ett förnybart bränsle i kommersiell skala.

Scania har levererat en 16-liters motor för en innovativ ny utvärdering av förnybart dieselbränsle. Bränslet kommer att tillverkas av avfall plast, gamla fordonsdäck, jordbruks- och skogsbruksavfall samt annat bioavfall, och målet är kommersiell produktion.

Under de närmaste 12 till 18 månaderna, kommer Queensland-baserade företaget Southern Oil att prova det förnybara dieselbränslet i testmotorn. Syftet är att visa att detta förnybara bränsle kan fungera identiskt med petroleumbaserad diesel.

Scania-godkännande avgörande för Southern Oil

Southern Oil är en ledande australiensisk leverantör av smörjolja. Företaget renar spillolja för att avlägsna alla föroreningar och återställa det till originalet för återanvändning. Southern Oil strävar nu efter att bygga ett förnyelsebart raffinaderi i kommersiell skala inom fem år.

– Att ha ett företag som Scanias stöd för utveckling gen av vårt bränsle är avgörande för att skapa en kommersiell efterfrågan på diesel och flytta från pilotskala till demonstrationsskala, säger Tim Rose, VD, Southern Oil.

En kritisk milstolpe för förnyelsebart bränsle i Australien

Men innan tekniken är säkrad, kommer uppskattningsvis en miljon liter förnybar diesel att prövas i Southern Oils biobränslelaboratorium.

– Garanti från en originalutrustningstillverkare som Scania är avgörande för kommersialisering och produktionsstart av bränslet, eftersom det måste ha samma prestanda och egenskaper som fossilt bränsle”, säger Queenslands statsminister och handelsminister Annastacia Palaszczuk.

”Dessa tester är en kritisk milstolpe för utvecklingen av förnybart bränsle och tillverkningsindustri för bränslet i Queensland”, avslutar hon pressreleasen från Scania.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*