annons
Hem » Artiklar » Anders är chauffören som räddade familjen

Anders är chauffören som räddade familjen

I går kunde vi skriva om lastbilschauffören som räddade en familj och deras hus vid en brand utanför Nybro natten mot tisdagen. Nu har vi fått tag på hjälten och växlat några ord med honom om insatsen. Lastbilschauffören i fråga heter Anders Karlsson och kommer från Sankt Sigfrid strax sydost om Nybro. Han kör timmerbil för I Petterssons Åkeri i Orrefors sedan 20 år tillbaka. Natten mot tisdagen kom han körande på riksväg 31 med arbetspassets sista lass då han upptäckte huset som brann.

– Först tänkte jag att det var konstiga ljusslingor de hade men sedan tyckte jag det såg som att det brann längst fasaden.

Anders stannade till vid vägkanten för att se efter om han verkligen sett rätt. Och det hade han. Fasaden slickades av eldsflammor nerifrån och upp till övervåningen. Anders förstod att om det befann sig någon i huset så måste de ut. Han bankade kraftigt på dörren men det dröjde innan han fick någon reaktion. Till slut öppnades dörren och han kunde förklara situationen. Brandkår larmades och under tiden försökte Anders släcka elden med en pulversläckare som han lånade av familjen.

– Det var otroligt hur effektiv pulversläckaren var. Lågorna la sig direkt, säger Anders,

När pulversläckaren var slut gick han över till att spruta vatten på elden. Han fick hjälp av yngste sonen i familjen som sprang ner i källaren och satte på vattnet.

– Det var en driftig liten kille. Han fann sig snabbt och förstod vad som behövde göras, säger Anders.

När räddningstjänsten anlände tog de över och kunde konstatera att elden i princip var släckt.

Anders insats räddade sannolikt familjens liv och även deras hem. Han har fått mycket uppskattning efteråt. Personal från räddningstjänsten gav beröm redan på plats men har även yttrycket lovord efteråt.

– Han gjorde ett fantastisk jobb. Utan Anders insats hade det kunnat gå riktigt illa, säger Per Persson, insatsledare på räddningstjänsten i Nybro, till Trailer.se.

Familjen Anders räddade kallar honom ”vår skyddsängel” på Facebook och har kommit förbi med blommor och choklad. Även kollegor har gett beröm och gårdagens nyhet om insatsen har gillats och delats av många. Själv håller han en mer blygsam inställning till det hela.

– Det är klart att det känns skönt att ha kunnat vara till hjälp men själv var jag aldrig i fara. Jag hoppas alla hade gjort samma sak om de hade varit i en sådan situation, säger Anders.

När väl räddningstjänst tagit över och allt var under kontroll gick Anders tillbaka till sin lastbil och körde vidare med sitt lass timmer. Även en hjälte måste ju jobba.

– Jag bröt inte ens mot kör- och vilotiderna säger Anders ironiskt och skrattar.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*