annons
Hem » Artiklar » Åtgärder kan sätta chauffören i skottlinjen

Åtgärder kan sätta chauffören i skottlinjen

Idag har infrastrukturminister Anna Johansson haft möte med bland annat åkeribranschen för att diskutera hur liknande attentat som det i Stockholm i fredags ska kunna hindras. Det var stor närvaro och stort engagemang på mötet. Bland annat fanns Transports tf ordförande Markus Pettersson på plats. Han var enligt ett pressmeddelande nöjd med mötet.

– Vi är positiva till att ministern har tagit det här initiativet och jag uppfattade det som att det finns en bred samsyn i den här frågan bland de aktörer som var där.

– Det har aldrig varit förarna som utgjort hotet i dessa attacker utan de har varit bland offren. Därför är det viktigt att inte i panik besluta om åtgärder som sätter chauffören mellan våldsverkaren och fordonet. Sådana lösningar kommer vi inte att ställa oss bakom, säger Markus Pettersson.

Ett förslag på lösning som nämnts efter attentatet enligt sajten Politism är att det skulle krävas fingeravtryck för att kunna starta en lastbil. Enligt chefredaktör Eric Rosén kan detta spontant låta smart men skulle i praktiken utsätta chauffören för fara. Han menar att risken ökar att chauffören attackeras och till och med dödas vid exempelvis terrordåd, stöld eller rån.

Åtgärder som nämndes under mötet enligt Svenska Dagbladet var hastighetsdämpande lösningar, höga ljud och olika tekniska lösningar i bilarna.

– Autobroms är en teknisk lösning som jag tror är en väg att gå, samtidigt som de flesta förarstödda systemen går att koppla sig förbi på olika sätt. Idiotsäkra system tror jag inte finns. Men däremot kan det minska riskerna, sade Anna Johansson till Svenska Dagbladet.

Enligt Svenska Dagbladet kommer deltagarna på mötet skicka in förslag på åtgärder inför ett nytt möte som kommer hållas den 18 maj.

 

Fakta:

Politism är en opinionsjournalistisk sajt som initierats av Aftonbladet och som finansieras av bland annat LO och Kommunal

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*