annons
Hem » Notiser » Beställaransvar för hela kedjan inget för Transportindustriförbundet

Beställaransvar för hela kedjan inget för Transportindustriförbundet

Transportindustriförbundets vd Göran Arkler tycker det är orimligt med ett beställaransvar för hela transportkedjan. Han menar att ansvaret ska sträcka sig högst till ett led i taget. Detta säger han i en intervju med tidningen Transportarbetaren om social dumping, pressade priser och speditörernas ansvar.

På frågan om hur Transportindustriförbundet ser på beställaransvaret som just nu utreds av transportstyrelsen svarar Göran Arkler så här:

– Vi vill att beställaransvaret ligger i ett led. Det bör alltså läggas över till den man har beställt transporten av.

Transportarbetarens journalist frågar då om Göran Arkler menar att det ska vara okej att skjuta ansvaret vidare och det anser han.

– Som transportköpare kan du bara ta ansvar för ett led, svarar Göran Arkler.

Samtidigt håller han med om att det är just med ett sådant upplägg som problemen uppstår. Därför vill han se tydlighet och rätt instrument att kunna kontrollera företagen.

– Ge oss det och vi kan se till att verkställa, säger Arkler i intervjun.

Enligt Arkler skulle det kunna vara en bit på vägen för att komma till rätta med många av de problem som idag finns inom transportbranschen. Han menar dock också att det krävs ytterligare insatser mot företag som gör fel men att det inte är ett ansvar man kan lägga på speditörerna. Det är ofta en fråga för myndigheterna enligt Arkler.

När det gäller åkerier som pressar chaufförernas löner till det extrema för att kunna erbjuda så billiga körningar som möjligt och vinna kontrakten menar Transportindustriförbundets vd att branschen borde sluta anlita sådana företag.

– Man kan rensa på den punkten, det kan vi bidra med, säger Göran Arkler till tidningen Transportarbetaren.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*