annons
Hem » Notiser » Blå diesel minskar stölderna

Blå diesel minskar stölderna

Som på så många andra platser runt om i landet härjar dieseltjuvar tämligen fritt. Men i Hälsingland har man lyckats minska stölderna med en enkel metod. Man färgar dieseln blå, och då blir den svårare att sälja – och därmed mindre attraktiv att stjäla.

Dieselstölder från skogs- och vägmaskiner är inget ovanligt. Ibland annat Hälsingland har allt fler börjat färga dieseln blå vilket minskat stölderna. Eftersom dieseln är blåfärgad avslöjas det snabbt om någon försöker sälja den vidare att allt inte står rätt till, och köparen förstår att de kan bli misstänkta för häleri. Idén kom från Skogsentreprenörerna tillsammans med Stöldskyddsföreningen. Färgen togs fram av företaget Skoogs bränsle och en liter räcker för att färga 10 000 liter diesel.
    
    Enligt uppgifter i Hudiksvalls Tidning började man med blåfärgningen redan för tre år sedan. Man har aldrig annonserat om metoden utan den har spridits ryktesvägen mellan entreprenörerna. Detta eftersom man vill ha koll på köparna så att färgen inte kommer i oseriösa händer. Från början såldes blåfärgen framför allt till entreprenörer norr om Västerbotten men på senare tid har intresserade hört av sig från andra delar av landet. Enligt Ulf Sandström, vd på Skogsentreprenörerna, har effekten varit 70 till 80 procent minskade stölder. Om detta enbart beror på den blåa färgen finns det dock inga bevis för.
    

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*