annons
Hem » Notiser » Bra spinn på hjulen hos Volvo

Bra spinn på hjulen hos Volvo

Första kvartalet 2017 redovisar Volvo en vinst på 6,4 miljarder kronor. En ökning med 1,1 miljard jämfört med samma period i fjol. Beskedet var betydligt högre än vad förväntat. Enligt en sammanställning som Reuters gjort hade analytikerna räknat med en vinst på cirka fem miljarder. Beskedet gjorde också att Volvos B-aktie steg med sju procent på tisdagsförmiddagen. Vd Martin Lundstedt var glad över siffrorna.

– Vi hade ett bra, starkt kvartal. Försäljningsmässigt ökade vi egentligen inte jättemycket, upp 4 procent rensat för valutaförändringar, men vi ökade lönsamheten till 9,1 procents rörelsemarginal, säger han i en intervju med DN.

Lastbilsförsäljningen ökade med tre procent under perioden. Orderingången i Europa backade med en procent medan den ökade med 27 procent i Nordamerika.

– Det är viktigt att komma ihåg att vi nu jämför med tidigare svaga kvartal. Även om orderingången ökar och lagernivåerna ser mer normala ut både för nya och begagnade lastbilar, minskade ändå leveranserna i Nordamerika med 34 procent under kvartalet. Men marknaden har nog bottnat nu, säger Martin Lundstedt till Göteborgs-Posten.

Den största överraskningen enligt Göteborgs-Posten är att Volvo CE ökat sin försäljning med 30 procent och femdubblat det justerade rörelseresultatet – från 341 miljoner kronor i fjol till 1,6 miljarder i år.

Även om det går bra nu höjer Martin Lundstedt ett varnande finger för den ökade oron i världen.

– Vi påverkas både av hur ekonomin utvecklas globalt och av eventuella hot mot exempelvis frihandel. Därför måste vi behålla flexibilitet i organisationen och se till att vi har landsorganisationer som kan hantera utvecklingen, säger han till GP.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*