annons
Hem » Artiklar » Bränslesnålare Volvo på väg

Bränslesnålare Volvo på väg

Inom några dagar kommer en bränslesnålare Volvo FH vara tillgänglig för beställning på den europeiska marknaden. Det handlar om Volvo FH med I-Save som enligt lastbilstillverkaren erbjuder en förbättrad bränsleeffektivitet. Detta uppnår man genom att kombinera den nya D13TC-motorn med uppdaterade bränslebesparande funktioner.

– Det är en komplett lösning som kombinerar våra senaste tekniker för att sänka bränsleförbrukningen vid fjärrtransporter kraftigt. Vi lyckas dessutom göra detta utan att körbarheten påverkas, säger Roger Alm, vd för Volvo Lastvagnar, i pressmeddelandet.

Hjärtat i Volvo FH med I-Save är den nya D13TC-motorn. Den har kolvar med en patenterad vågformad insida som förbättrar förbränningen och ökar effektiviteten genom att leda värme och energi till cylindrarnas mitt. Överskottsenergi i avgaserna används sedan för att ge motorn ny kraft via Turbo Compound-enheten – en extra turbin som är placerad i avgasflödet.

D13TC-motorn ger upp till 300 Nm extra vridmoment, vilket innebär att det inte krävs lika mycket acceleration och bränsle för att hålla en jämn hastighet vid motorvägskörning.

I-Save omfattar även andra funktioner, till exempel en bränsleeffektiv bakaxel, ett uppdaterat, kartbaserat I-See-system som analyserar och anpassar körningen efter ruttens topografi och en programvara för växling, specialutvecklad för fjärrtransporter. Sammantaget uppger Volvo att effektivitetsvinsterna för alla dessa produkter och tjänster kan ge besparingar i bränslekostnader med upp till sju procent jämfört med en D13 Euro 6 steg C-motor.

– Vi har skräddarsytt alla delar av I-Save för att passa fjärrtransportföretag, framförallt de företag vars fordon normalt körs över 12 000 mil per år. Ju längre de kör, desto mer kan de spara. Det är en kraftfull motor som ger en mycket bränsleeffektiv och mjuk körupplevelse, säger Mats Franzén, Powertrain Strategy Director på Volvo Lastvagnar.

Volvo FH med I-Save kommer att vara tillgänglig för beställning på de europeiska marknaderna från och med 11 mars 2019.

 

Fakta

Varje funktion i I-Save har utformats för att sänka bränslekostnaderna.

Följande ingår i Volvo FH med I-Save:

  • D13TC-motor (Turbo Compound) med 460 hk (2 600 Nm) eller 500 hk (2 800 Nm)
  • Bränsleeffektiv bakaxel
  • Tomgångsavstängning
  • I-Cruise med I-Roll, som anpassar hastigheten för att sänka bränsleförbrukningen
  • Variabel servostyrningspump
  • Uppdaterad I-See
  • Uppdaterad I-Shift med programvara optimerad för fjärrtransporter

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*