annons
Hem » Notiser » Centern kritisk till regeringens BK4-förslag

Centern kritisk till regeringens BK4-förslag

Regeringen vill tillåta lastbilar på 74 ton på ett begränsat vägnät. Nu vill Centerpartiet ta initiativ i trafikutskottet för att förslaget ska genomföras fullt ut och omfatta hela landet.

 

– Trots att regeringen vet att tyngre lastbilar är mer klimatsmarta väljer man en halvmesyr, säger Anders Åkesson (C), trafikpolitisk talesperson, i ett pressmeddelande.

 

De nya reglerna ska gälla ”där transporter på järnväg eller sjöfart inte är möjligt”, även om järnvägsnätet enligt Centerpartiet inte har kapacitet att ta emot mer än några få procent av godset som fraktas i lastbilar.

 

– Det finns ingen rimlig anledning att lägga fram en sådan halvmesyr som regeringen nu presenterar. Denna förändringar måste förstås gälla alla vägar. Annars blir det ju dessutom en konkurrensnackdel för dem som kör lastbilsgods på ”fel” vägar. Jag tänker väcka frågan i trafikutskottet, i syfte att Allianspartierna ska tillkännage för regeringen att förslaget bör gälla alla vägar, säger Åkesson.

 

Nästa vecka kommer Finlands infrastrukturminister Anne Berner till Sverige, där hon ska delta på ett seminarium i riksdagen som anordnas av Centerpartiet.

 

– I Finland ligger man på flera sätt före Sverige i de här frågorna. Bland annat är det tillåtet med lastbilar på 76 ton i hela Finland. Vi borde ta efter vårt grannland på den punkten, säger Anders Åkesson.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*