annons
Hem » Notiser » Chaufför får ett års fängelse efter dödsolycka
polis

Chaufför får ett års fängelse efter dödsolycka

Den lastbilschaufför som i mitten av september var inblandad i en dödsolycka vid Ekenässjön norr om Vetlanda har dömts till ett års fängelse för grovt vållande till annans död. Chauffören nekar själv till brott men tingsrätten trodde inte på den 60-årige mannens förklaring.

Enligt domen som meddelades den 14 december kom den 60-årige lastbilschauffören över på fel väghalva och krockade med en lätt lastbil på väg 31 väster om Ekenässjön vid 15.30-tiden den 18 september. Vid kollisionen omkom föraren av den lätta lastbilen, en man i 40-årsåldern hemmahörande i Jönköpings län.

Utredningen av olyckan visar att det inte finns några yttre omständigheter som förklarar varför lastbilen kom över på fel väghalva. Vägbanan var torr och sikten god. Man har inte heller kunna finna att lastbilschauffören använt sin telefon i samband med olyckan och han var inte påverkad av droger. Chauffören hade dessutom följt kör- och vilotiderna på ett korrekt sätt. Det hittades inte heller några tekniska fel på ekipaget.

Utredningen visar också att lastbilschauffören inte gjort något för att undvika en kollision. Han har varken försökt styra undan eller bromsa.

Tingsrätten gör bedömningen att den 60-årige lastbilschauffören måste ha somnat, böjt sig ner för att plocka upp något från golvet eller på annat sätt förlorat möjligheten att överblicka trafiken. Oavsett anledning menar man att chauffören agerat oaktsamt och därmed gjort sig skyldig till grovt vållande till annans död.

I domen lyfter man även fram det faktum att 60-åringen är yrkesförare och framfört en tung lastbil – och att det då föreligger ett extra högt krav på aktsamhet.

”Att aktsamhetskravet är högt när det gäller förare av stora och tunga fordon är särskilt tydligt, med tanke på de stora risker ett oaktsamt agerande kan innebära för övriga trafikanter” skriver tingsrätten i sin dom.

60-åringen nekar till brott och menar att det hela rör sig om en olycka. Hans förklaring är att han drabbades av en hostattack och att det då svartnade för ögonen. Anledningen till att han inte genast bromsade var att han trodde det snart skulle gå över. Han medger att han inte bromsade förrän efter kollisionen. Då 60-åringen delvis ändrar sin förklaring och lämnar motstridiga uppgifter under utredningens gång menar tingsrätten att det är osannolikt att en hostattack kan förklara olyckan.

Förutom ett års fängelse dömdes chauffören också att betala skadestånd till den omkomnes två styvbarn på 30 000 kronor vardera.

60-åringen har suttit frihetsberövad sedan olyckan med motiveringen att han är litauisk medborgare. Efter förhandlingarna i tingsrätten den 30 november släpptes han på fri fot. Tingsrätten motiverar beslutet med att Litauen är med i EU och att det därför finns möjlighet att få chauffören utlämnat till Sverige när det blir dags för verkställande av fängelsestraffet.

Enligt kriminalvården ska ett fängelsestraff verkställas så snart som möjligt. Det betyder normalt tre månader efter att domen vunnit laga kraft. Efter det kan domen inte heller längre överklagas.

En kommentar

 1. Patrik Aronsson

  Beklagar sorgen till samtliga inblandade! Kan bara föreställa mig hur de drabbade mår, även chauffören!

  Måste ändå säga att, (”Förlåt” de drabbade)
  Men vart har vårt rättssystem tagit vägen, när somliga kan ta folk av daga med berått mord, ”heder”, våldta,könsstympa barn och kvinnor! (även män) och bli dömd till ett par månader i häkte, alternativt skyddstillsyn!
  Hur kan en domstol ”runda” dessa problem!?

  Som yrkeschaufför försvarar jag inte ”chaufförens” handlande, MEN när en chaufför gör ett misstag kan det få ödesdigra konsekvenser men man måste SKILJA på misstag OCH uppsåt!

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*