annons
Hem » Notiser » Chaufför frias från rattfylleri men fälls för vårdslöshet

Chaufför frias från rattfylleri men fälls för vårdslöshet

I somras inträffade en trafikolycka på väg 23 där en 42-årig  lastbilschaufför körde in i en A-traktor bakifrån med sin lastbil. tittade på sin mobiltelefon i stället för på vägen. Olyckan inträffade strax innan klockan tre på eftermiddagen och chauffören visade tydliga tecken på berusning när polisen kom till platsen. Han skickades därför för blodprovstagning och det visade sig att han hade en alkoholhalt på 1,32 promille i blodet.

Vid rättegången hävdade nu chauffören att han druckit 8 starköl efter olyckan och Tingsrätten i Växjö konstaterar att det tagit två timmar mellan olyckan och blodprovstagningen, så det kan ha handlat om eftersupning. Polisen ansåg sig kunna motbevisa detta då de bara fann en tom ölburk i lastbilens hytt. Även här väljer Tingsrätten att fria då polisen inte klargjort tillräckligt tydligt hur de sökt efter burkar i hytten.

”Det finns därmed en möjlighet att det passerat mer än två timmar mellan tidpunkten för olyckan och eftersupning samt första urinprovstagningen. Analysresultaten har lågt bevisvärde”, skriver Växjö tingsrätt i domen.

Chauffören fälls därför inte för grovt rattfylleri, men döms till 40 dagsböter för vårdslöshet i trafik för att ha tittat på mobiltelefonen under färden.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*