annons
Hem » Artiklar » Chaufför nära dö i skogsbrand – inspirerade till teaterpjäs
Genrebild. Bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Magnus Eriksson.

Chaufför nära dö i skogsbrand – inspirerade till teaterpjäs

I augusti 2014 fångades åkeriägaren Reine Ullén och hans chaufför Robert Svensson i Salabrandens eldhav i skogarna norr om Ängelsberg i Västmanland. Robert Svensson dog i lågorna medan Reine Ullén var en hårsmån från att själv få sätta livet till. När han räddades hade han 65–70-procentiga brännskador över hela kroppen och enligt en artikel i Expressen från 2015 koktes kroppen inifrån och ut och fingrarna sprack som korvskinn.

– Det går inte en dag utan att jag tänker på Robert. En ung kille som dog alldeles för tidigt. Och efter nyår ska jag in på operation igen, säger Reine som än idag påverkas stort av olyckan.

Nu ska Reines upplevelser dessutom gestaltas i en teaterpjäs uppförd av Västmanlands Teater. Enligt Vestmanlands Läns Tidning har Reines berättelse inspirerat till en av karaktärerna i pjäsen ”Den stora branden” som baseras på den stora skogsbranden 2014 och som spelas i höst.

Reine och Robert hade åkt ut i skogen för skiftbyte på åkeriets timmerbilar den där dagen i augusti. Den då största skogsbranden i modern svensk historia härjade i trakten men ingen hindrade Reine Ullén och Robert att köra in i just det området de skulle till. De antog därmed att allt var säkert. Skogsbranden vände dock och efter en halvtimme var de omringade av lågorna. Reine och Robert övergav bilen de färdades i men kom ifrån varandra när de skulle ta sig från platsen. Reine kom fram till timmerbilen men den startade inte.

– Elden åt upp allt syre så motorn fick ingen luft att starta på, säger han i en intervju med Vestmanlands Läns Tidning.

Reine försökte ta sig från platsen till fots men till slut föll han ihop och blev liggande. I två och en halv timme låg han på marken och kämpade för sitt liv med lågorna bara några meter ifrån sig. Han hade kontakt med sin fru på mobiltelefonen och tog farväl av henne. Reine var säker på att han skulle dö. Räddningsledningen hade enligt Expressen förbjudit personalen att försöka ta sig fram till Reine då läget ansågs som allt för farligt. Tre brandmän trotsade dock förbudet och tog sig fram till honom och med gemensamma ansträngningar släpade de Reine. På sjukhuset konstaterade man att han hade 65-70-procentiga brandskador.

– Och det var bara från strålningsvärme, det brann aldrig i mig, säger Reine till Vestmanlands Läns Tidning.

Vägen tillbaka har varit tuff med bland annat ett flertal operationer han den brännskadade kroppen. Men även arbetet och ekonomin har blivit lidande. Reine Ullén har haft eget åkeri i 20 år och älskat att köra timmerbil. Han levde för sitt arbete. När olyckan inträffade hade han fyra bilar i sitt åkeri. Nu har han en kvar. Han jobbar 75 procent och har inte den fysiska kapacitet som krävs för att köra timmerbil.

– Nu har jag en tipptrailer så det blir grus och schakt istället, säger han till Trailer.

Olyckan har också gjort att Reine fått en annan inställning till jobbet och livet. Tidigare kunde han jobba sju dagar i veckan. Han skruvade och fixade med bilarna själva för att hålla nere kostnaderna. Nu får familjen och barnen mer av hans tid istället.

– Man är tacksam över att man lever, kan jobba och får vara förälder till sina barn. Jag fick en rejäl tankeställare när jag insåg hur snabbt livet kan ta slut.

Från början hade han tänk sluta köra lastbil helt och hållet men det gick inte.

– Jag har levt med detta hela livet. Åkt med morfar från det att jag hade blöja. Det är något med detta jobbet som gör att man inte kan slita sig, säger Reine.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*