annons
Hem » Artiklar » Chaufförsbrist en oro för skogsbranschen

Chaufförsbrist en oro för skogsbranschen

Bristen på lastbilschaufförer kan bli ett problem för skogsbranschen. Det aktuella larmet gäller behovet av transporter av barkborreskadat virke. Enligt tidningen Land Lantbruk ska detta ut ur skogarna före 1 juli. Om årets barkborreavverkningen medför att timmerbilarna behöver köra fler timmar än normalt kan det bli problem enligt Pehr Sundblad på branschorganisationen Träfrakt.

– Åkerierna mobiliserar för fullt nu, men tillgången på förare är inte vad den har varit, säger han till tidningen.

Enligt skogsbolaget Södras prognoser gällande barkborreskadat virke ser det ut som att det Pehr Sundblad befarar kan bli verklighet. Förra årets varma och torra sommar i kombination med en relativt regnfattig höst ökar risken och skogsbolaget gör bedömningen att vårens skadeomfattningen kan ligga i nivå med hela 2018. Även om sommaren blir kall och regnig tyder mycket på att behovet av chaufförer inom timmertransporter kan vara högt även framöver.

– Oavsett hur sommarvädret blir får vi räkna med att de närmaste åren jobba med granbarkborreskador i en större omfattning än vad som är normalt, säger Henrik Holmberg, skötsel- och entreprenörutvecklare på Södra.

4 kommentarer

  1. Skriks alltid efter chaufförer men jobb i överflöd tycker jag mig inte se.

    • Polacker, Litauer och andra tar över all jobb innan de går ut på annons. jobb finns inom lastbil, men bara distribution. Dom goa tas hand om förare som inte betala 1kr skatt i Sverige.

  2. Råder ingen brist enligt AFs hemsida iallafall.

  3. Lasse. Möller

    Varför inte låta alla gubbar och för all del tanter över 60 beshålla sin ykb livet ut.för det är ju svårt att lära gamla hundar att sitta och det finns ju en enorm kunskap o erfarenhet i den gruppen.Tänk vilken tillgång det hade varit till alla åkerier till semestrar o dyl

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*