annons
Hem » Artiklar » Circle K startar försäljning av fossilfri etanol för tung trafik

Circle K startar försäljning av fossilfri etanol för tung trafik

Circle K lanserar nu det förnybara etanoldrivmedlet ED95 på Circle K Rydsvägen i Linköping. Enligt ett pressmeddelande är ED95 ett klimatsmart alternativ till fossil diesel och minskar koldioxidutsläppen med upp till 90 procent.

ED95 är ett flytande drivmedel som tankas på samma sätt som ”vanlig diesel” i tunga fordon med motorer anpassade för ED95. Den fossilfria etanolen kan med användas som ett hållbart biodrivmedel året runt för att minska miljöpåverkan tack vare mindre mängd utsläpp av växthusgaser. ED95 rekommenderas särskilt till korta eller medellånga transporter/distribution i stadstrafik med eller utan miljözoner.

– För att nå målsättningen om ett fossilfritt Sverige så måste utsläppen minska. Vi vill göra det enkelt för våra kunder att välja fossilfria alternativ. Här vill vi tillsammans med våra kunder aktivt bidra genom att även erbjuda tankställen med ED95, säger Johan Söderberg, Senior Director Fuel på Circle K, i pressmeddelandet.

Öppningen av ED95 i Linköping görs i nära samarbete med Axfood som nu börjar köra på ED95 för distribution av livsmedel från Linköping. Axfood är en av Circle K:s kunder och detta är en gemensam satsning med fokus på att minska klimatpåverkan.

– Diversifiering med olika typer av fordon och drivmedel är lösningen. Det behövs ett brett spektrum av hållbara drivmedel utan inbladning av palmoljeprodukter och introduktionen av ED95 ligger därför i linje med vår strategi mot mer hållbara transporter, säger Åsa Domeij, Hållbarhetschef på Axfood.

Det är SEKAB Biofuels & Chemicals som levererar produkten ED95. Med den fossilfria ED95 vill de erbjuda en helhetslösning med stora klimatfördelar inom den tunga transportsektorn. All etanol är hållbarhetscertifierad enligt EU:s regelverk för spårbarhet, klimatnytta och ursprung.

– Det är roligt att Circle K och Axfood har valt ED95. Vi levererar ED95 med skogsetanol, en råvara som är gjord av restprodukter från skogsindustrin och som är förnybar, hållbar och har bra klimategenskaper och ger upp till 90 procent CO2-reduktion, säger Sofia Winternell, Affärsutvecklare på SEKAB Biofuels & Chemicals.

Idag erbjuder Circle K flera förnybara drivmedel för att minska klimatpåverkan från transporter, där ED95 är ett nytt komplement till diesel. Under 2016 uppgick andelen förnybart till 20,5 procent av Circle K:s totalt sålda drivmedel. Det gav en utsläppsminskning enligt Circle K på över 900 000 ton CO2.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*