annons
Hem » Notiser » Cranab tillbaka på lastbil

Cranab tillbaka på lastbil

qcoogehnatlu77ytlaru

Cranab är välkänt för sina skotar- och skördarkranar på skogsmaskiner. Nu tar man nästa steg och startar ett nygammalt produktområde: lastbilskranar för skog och recycling. Premiärvisning av den första modellen TZ12 blir på Skogsnolia-mässan utanför Umeå.

– Det är ett naturligt steg att utvidga med ett nytt besläktat produktsortiment. Våra tekniker och kranbyggare har lång erfarenhet av tuffa krav för kranar på skogmaskiner. Mycket av principerna är desamma, även om det är flera viktiga detaljer som skiljer sig åt när man bygger för lastbilar. Där är vikten än mer prioriterad tillsammans med andra utmaningar som exempelvis skydd av slangar, rostskydd och säkerhetskrav. För oss är säkerhet och kvalitet alltid högsta prioritet, säger Fredrik Jonsson, senior adviser på Cranab, i ett pressmeddelande.

Han betonar att den modell som visas på Skogsnolia är en första prototyp.

– Den har klarat tuffa stresstester och utmattningsprov, så vi är i slutfasen. Men vi har goda erfarenheter av att vara ute tidigt och samtala med användare och branschfolk för att få in synpunkter. Där finns en stor kunskapsbank, så vi ser visningarna som en del av produktutvecklingen. Vi kommer även att visa upp kranen i några andra länder på den europeiska marknaden.

Under hösten kommer TZ12 att arbeta ”ute i verkligheten” på lastbil hos några kunder. Därefter sker den slutliga utvärderingen, justeringar och trimning. Planen är att försäljningslanseringen blir 2016. Cranabs långsiktiga plan är att bygga upp ett program av s.k. L- och Z-kranar för lastbilar inom skog och recycling. Tillverkningen kommer att ske vid Cranabs fabriker i Vindeln.

Under Cranabs drygt 50-åriga historia har lastbilskranar faktiskt funnits på programmet förr, men i slutet av 1990-talet valde man att fokusera på skogen.

– Det känns roligt att göra comeback, säger marknadschefen Micael Olsson. Visserligen har säkerhetskrav och den tekniska utvecklingen förändrat kranar för skogstransporter och recycling. Men eftersom vi både har tradition och spetskompetens som krantillverkare plus ett gott samarbete med vår nya delägare Fassi, som är experter på styckegodskranar, har vi ett bra utgångsläge att förhållandevis snabbt bygga upp den här nygamla grenen av vår verksamhet.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*