annons
Hem » Notiser » Dags för fartkameror även i tunnlar

Dags för fartkameror även i tunnlar

Nu sätts det även upp fartkameror i vägtunnlar i Sverige, berättar Trafikverket. Under sommaren tas kameror i drift i fyra större tunnlar i Stockholm och Göteborg. Målet är att få bilisterna att hålla hastighetsgränsen för att rädda liv.

För att få trafikanterna att hålla hastighetsgränsen sätter Trafikverket nu upp fartkameror i fyra större tunnlar för att rädda liv. Hastigheten är den faktor som har störst betydelse för hur allvarliga följder en trafikolycka får, förklarar Trafikverket i sitt pressmeddelande.

– Trafiksäkerhetskamerorna sätts upp i de vägtunnlar som har störst olycksrisk. Utomlands används de för att mäta medelhastighet i vägtunnlar– inte hastighet vid enskild kamera, som vi gör, säger Eva Lundberg, nationell samordnare, Trafikverket. Tillsammans med Polismyndigheten sätter Trafikverket nu trafiksäkerhetskameror i vägtunnlarna:

  • Norra länken, Stockholm
  • Södra länken, Stockholm
  • Gnistängstunneln, Göteborg
  • Lundbytunneln, Göteborg

Fartkamerorna monteras den 11–15 juni i alla fyra tunnlarna men driftsättningen sker senare. Syftet med kameror i tunnel är inte att bötfälla fortkörare, utan att få trafikanterna att hålla hastighetsgränsen och rädda liv. För att uppmärksamma trafikanterna på att kamerorna finns, sätts vägmärken upp vid infarten till tunnlarna: hastighetsskylt, kameraskylt och tilläggstavla som talar om hur lång sträckan är som har fartkameror.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*