annons
Hem » Notiser » Dags för Yrkes-SM för unga lastbilsförare

Dags för Yrkes-SM för unga lastbilsförare

Nu är det snart dags för den femtonde upplagan av de årligt återkommande och spännande kvaltävlingarna för unga lastbilsförare. Ungdomar från gymnasieskolans fordonsprogram – inriktning transport ska under tävlingarna visa prov på sin skicklighet i flera spännande och utmanande moment som alla tillsammans speglar en lastbilsförares vardag.

Bland tävlingsmomenten märks lastsäkring, teoretiska prov och inte minst precisionskörning med lastbil och truck som båda kräver stor koncentration och gott omdöme.

Segrarna i varje region kvalificerar sig till Yrkes-SM som går av stapeln i Uppsala 2018.

På följande platser kommer tävlingarna att äga rum:

 

  • 20 september Praktiska Gymnasiet, Skellefteå.

 

Tävlingsplats: Skellefteå kraft arena.

 

  • 3 oktober Sundsvalls gymnasium, Sundsvall.

 

Tävlingsplats :Sundsvalls gymnasium, Västermalm, Universitetsallén 17.

 

  • 10 oktober Ebersteinska gymnasiet, Norrköping

 

Tävlingsplats: TUC Bråvalla, Viggenvägen 5.

 

  • 12 oktober Viskastrandsgymnasiet, Borås

 

Tävlingsplats: Viskastrandsgymnasiet, Företagsgatan 17.

 

  • 17 oktober Vägga gymnasieskola, Karlshamn.

 

Tävlingsplats: Tosarpsvägen i Asarum.

Cirka två dagar före respektive tävling översänder vi tävlingsinformation med deltagarlistor.

Arrangör är TYA, Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd. Huvudpartner är Volvo Lastvagnar, som tillsammans med Toyota Material Handling förser tävlingen med toppmoderna och ändamålsenliga fordon. Besök gärna våra sponsorers webbsidor!

Lär, tävla och vinn med Movin´
Grundskolan har, i samband med kvaltävlingarna, bjudits in till ett interaktivt studiebesök – Movin´. På fyra av tävlingsorterna kommer elever från årskurs 6 – 9 att få en spännande studiedag med möjlighet att lära sig mer om olika samhällsfunktioner samt yrken och branscher. Sist men inte minst kommer de tävla i spelet Movin´Movin´ och ha möjlighet att kvalificera sig till senare final med chans att vinna 10 000 kr till klassen!

Movin´ går av stapeln i Sundsvall 3/10, Norrköping 10/10, Borås 12/10 samt Karlshamn 17/10. Vi finns även på plats i Östersund den 27-28:e September på Östersund Gymnasiemässa.

50 000 nya förare behövs de närmaste 10 åren!
Arbeten med transporter av olika slag ökar ständigt och branschen har ett kontinuerligt behov av nya välutbildade lastbilsförare. Gymnasieskolorna, Yrkesvux och Arbetsförmedlingen erbjuder idag över tretusen utbildningsplatser, men de svenska transportföretagen har varje år behov av att anställa betydligt fler.

– Den som utbildar sig till lastbilsförare idag har en i princip 100-procentig chans att få jobb direkt efter studierna. Detta innebär att lastbilsförarutbildning är en mycket bra deal för både individen och samhället, säger Lasse Holm. Men han ser också vikten med att utbildningen håller hög kvalitet:

– TYA jobbar för att fler ska söka gymnasiets transportutbildningar och att utbildningsplatserna ska öka både på gymnasiet och vuxenutbildningen. Vi ser att många skolor idag har en hög standard och vi jobbar tillsammans med dem för att ytterligare förbättra utbildningen och inte minst APL-praktiken, säger Lasse Holm.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*