annons
Hem » Artiklar » Dansk multikontroll gav många anmärkningar

Dansk multikontroll gav många anmärkningar

Från 19-21 september gjorde Tungvognscenter Syd från sydöstra Jyllands polis omfattande kontroller av lastbilar och andra tunga fordon på Fyn, Syd- och Mitjylland. Torsdagen den 21 september slutfördes multikontroll, där ett antal andra myndigheter också deltog. Inspektionerna gjordes vid rastplats Kildebjerg Nord på motorvägen på Fyn, rastplats Ustrup Väst på motorvägen på södra Jylland och rastplats Ejer Bavnehøj Øst, E45 / Østjyske motorväg.

Samarbete mellan flera myndigheter

– Kontrollerna gick mycket bra, säger chefen för operationen, polischef Stig Simonsen från Tungvognscenter Syd. När vi gör en stor multicontrol som denna, där även bland andra SKAT, Beredskapsstyrelsen, transport och Trafikverket, miljö och Livsmedelsverket deltar, så vi får en unik möjlighet att kontrollera tunga fordon för många andra olagligheter än trafikrelaterade.

Lastbilarna och andra tunga fordon som vinkades in under de tre dagarna har därför kontrollerats för många olika saker.

– Vi har till exempel sett på deras hastighet, kontrollerat förarnas kör- och vilotider, samt om de var berusade, eller körde med överlast. När det gäller djurtransporter kontrollerade vi att djuren  transporterades enligt reglerna, säger poliskommissarie Stig Simonsen, som betonar att manipulation, cabotage och andra former av social dumpning var särskilt i fokus i denna kontroll.

Det finns utrymme för förbättringar

Totalt 336 fordon stoppades, varav 183 utlänningar. Totalt var det 73 av fordonen som underkändes och det  resulterande i 127 anmärkningar.

–Vi såg att de flesta överträdelserna handlade om defekter, men också manipulering med lastbilens Ad-Blue system samt brott mot kör- och vilotider, säger polischefen Stig Simonsen. Det är positivt att vi endast träffade på två fall av grov manipulation av lastbil färdskrivare och hastighetsbegränsare. Sammantaget har kontrollerna visat att många följer reglerna, men att det finns utrymme för förbättringar, avslutar poliskommisarier.

Tungvognscenter Syds resultat i multikontrollen:

Ad-Blue manipulation 18 anmärkningar
Manipulering av färdskrivare / hastighetsbegränsare 2 anmåkningar
Avgifter, väganvändning: 3 avgifter
Överträdelser Buss 4 avgifter
Cabotage 2 anmärlningar
Fel och saknad utrustning 40 anmärkningar
Mått – höjd / längd 3 anmärkningar
Djurtransport 4 anmärkningar
Farligt gods 8 anmärkningar
Farligt gods 2 anmärkningar
Kör- och vilotider 15 anmärkningar
Brist på körtillstånd 2 anmärkningar
Andra problem som specialtransport, olaglig koppling, Surring, yrkesförarbevis, 22 anmärkningar
28 lastbilar kallades till ombesiktning
7 släpvagnar avskottades.
I samband med de automatiska hastighetskontrollen (ATK) som införts på motorvägar från respektive Kildebjerg och Do Bavnehøj där hastighetsgränsen på grund av kontrollerna var nedsatt till 50 km / t, fotograferades totalt 880 förare och de kan nu se fram emot påpekande från polisen för att de inte hållit hastighetsgränsen.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*