annons
Hem » Artiklar » Dieselhärvan till domstol

Dieselhärvan till domstol

För två av åkerierna i den omfattande dieselhärvan i Skaraborg/Västra Götalands län går ärendet nu vidare till domstol. Skatteverkets krav på miljonbelopp i moms för inköp av ”fuldiesel” kvarstår därmed och det blir nu upp till förvaltningsrätten i Jönköping att avgöra saken.

För ett av åkerierna – hemmahörande i Skara – handlar det om krav på sammanlagt 3,9 miljoner i moms och skattetillägg. För det andra – hemmahörande på en mindre ort strax norr om Skara – ligger skattemyndigheternas krav på 1,3 miljoner kronor.

Som Trailer tidigare skrivit har flera åkerier i Västra Götalands län köpt stora mängder diesel av en leverantör som fuskat genom att importera drivmedel från Polen och som sedan dömts till fängelse.

Dieselhärvan avslöjades av Ekobrottsmyndigheten våren 2016. Tre personer hade via ett antal bolag importerat stora mängder diesel från Polen till Sverige och sedan sålt detta vidare till flera åkerier som MK1-diesel.

I och med att inköpen ingick i en bedrägerihärva underkände skattemyndigheterna åkeriernas momsavdrag med motiveringen att åkerierna handlat i ond tro – det vill säga att åkerierna borde känt till att dieseln ingick i en ljusskygg affär.

Initialt var det tre åkerier som fick underkänt. Samtliga åkerier överklagade skattemyndigheternas beslut och för ett av åkerierna ändrades beslutet och momsavdragen godkändes. Men för två av åkerierna blir det alltså nu upp till förvaltningsrätten i Jönköping att fria eller fälla.

Läs mer om dieselhärvan i en större artikel i Trailer 4 som når prenumeranter på fredag och kommer till butiken i början av nästa vecka. Vi följer även upp ärendet här på Trailer.se.

Läs mer:

Dieselhärvan i Skaraborg – en riktig soppa

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*