annons
Hem » Artiklar » Dragbil från Estland klampades

Dragbil från Estland klampades

Ett åkeri från Estland har fått betala in 40.000 kronor, för misstänkt brott mot cabotagereglerna. Bilen stoppade igår morse vid niotiden och i avvaktan på att avgiften säkrades så klampades bilen.

– Jag körde längs E4 med motorcykel och i detta fallet vinkade jag in bilen för kontroll för att lastsäkringen var bristfällig, berättar Henrik Sjögren som är gruppchef hos yrkestrafikpolisen i Stockholm.

Väl inne på kontrollplatsen i Bredäng visade sig att åkeriet inte betalat vägavgift och dessutom misstänktes för olaglig cabotagetrafik.

För den obetalda vägavgiften och dåliga lastsäkringen fick åkeriet och chauffören böter på totalt 3.750 kronor (3.000 för vägavgiften och 1.500 minus 50 % i rabatt för dålig lastsäkring). Och dessutom handlade det alltså om misstänkt brott mot cabotagereglerna. Med bilen utfördes transporter av betongelement från Södertälje Hamn till en byggplats i Stockholm. Eftersom chauffören var inne på sin femte resa så hade han utfört fler än de tre cabotagetransporter som regelverket tillåter.

Och eftersom chauffören haft med sig gods in i landet den 18:e april och bara varit i landet i tre dagar så uppfyllde åkeriet Transportstyrelsens nuvarande kriterier för att kunna bli föremål för olaglig cabotagetrafik!

När förskottet på 40.000 kronor säkrats låste den tunga gruppen upp klampningen och efter att ha vevat av trailern fick föraren lämna kontrollplatsen. Idag var det en annan bil från samma åkeri som hämtade trailern, men när det gäller frågan om vägavgift kan man säg att det blev dubbelfel!

– Vid den kontroll vi utförde idag visade det sig att vägavgiften inte var betald. Det blev ytterligare 3.000 kronor i böter, berättar Henrik Sjögren.

Efter att ha betalat vägavgiften kan chauffören köra upp till tre inrikesresor (inklusive den som då påbörjades på kntrollplatsen!) med exempelvis byggelement. Därefter ska bilen, enligt regelverket, lämna landet.

 

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*