annons
Hem » Notiser » Efterlängtad motorväg invigd

Efterlängtad motorväg invigd

På lördagen invigdes 17 kilometer motorväg i Ulricehamns kommun. Det innebär att väg 40 nu är utbyggd till motorväg hela sträckan från Göteborg till Ulricehamn.
Väg 40 är huvudförbindelse mellan Göteborgsregionen och Jönköping och intensivt trafikerad. Många trafikanter väljer också denna väg för resan mellan Sveriges två största städer, det vill säga Stockholm och Göteborg. För dem innebär den nya motorvägsetappen i Ulricehamn att det nu är praktiskt taget mötesfritt mellan Göteborg och Stockholm, via Jönköping. Det är endast en liten sträcka öster om Bottnaryd mellan Ulricehamn och Jönköping som saknar mötesseparering.
– Mötessepareringen innebär att resan blir betydligt säkrare för alla trafikanter på väg 40, säger Håkan Wennerström, regional direktör i Trafikverket. Utbyggnaden är också positiv för den regionala utvecklingen. Vi knyter Jönköpingsregionen och Västra Götalandsregionen närmare varandra, vilket bidrar till att människor får ett större urval av studier, arbete och bostadsort.
Den ny motorvägssträckan på väg 40 vid Ulricehamn är 17 kilometer lång och har tre trafikplatser: Hökerumsmotet, Ulricehamnsmotet och Hössnamotet. 13 broar har byggts på etappen. Den längsta är 320 meter lång och går över västra delen av Ätradalen. En 400 meter lång tunnel, Ulricehamnstunneln, har byggts med två separata tunnelrör. Den totala kostnaden är 1 325 miljoner kronor och byggnationen har pågått sedan februari 2013.
Miljövärdena i landskapet som berörts är höga och har krävt mycket hänsyn under vägbyggnationen. Bland annat har fridlysta växter flyttats innan arbetet kunde påbörjas. Ett berguvpar, som häckat i närheten av tunneln, har också påverkat bygget. Under berguvarnas häckningstid från februari till april pågick ingen sprängning eller pålning.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*