annons
Hem » Artiklar » Elgiganten testar med flytande biogas

Elgiganten testar med flytande biogas

Nu börjar Elgiganten testköra transporter med lastbilar som drivs av flytande biogas. Projektet är ett samarbete mellan Elgiganten, Volvo Lastvagnar och Gasum, och leds av logistikuppstickaren InQuire, berättar företagen i en pressrelease.
– Vi sköter samtliga leveranser från Elgigantens lager och på ett år blir det ungefär
en miljon kubikmeter som transporteras. Tillsammans med dem vill vi hitta alternativ som vi vet kommer ha en stor positiv påverkan på miljön, säger Jimmy Olofsson, projektledare på InQuire.

Elgigantens distributionscenter i Jönköping, bilkälla Elgiganten

Från sitt distributionscenter på hela 107 000 kvadratmeter i Jönköping levererar Elgiganten hemelektronik och ordrar ut till närmare 500 varuhus och hemleveranshubbar i Norden, Grönland, Island och Färöarna. InQuire koordinerar dessa leveranser i ett enormt nätverk av mindre åkare som nu ska testa att köra på flytande biogas.

– Vi ska låta ett antal åkare testa flytande biogas istället för fossil diesel och sedan utvärdera hur mycket utsläpp av partiklar och CO2 vi faktiskt kan minska, säger Jimmy Olofsson.

Logistikföretaget InQuire är leveransspecialisterna i Lidköping som inte äger en enda lastbil. Med en kombination av egenutvecklade IT-system och erfaren handpåläggning är de idag ledande i Norden inom utveckling, ledning och operativ drift av transport- och distributionsplattformar.

Satsningen med gasbilarna är en del av Elgigantens koncept ”Logistik med hjärtat” vilket grundar sig i att logistik inte enbart ska utgå ifrån traditionella parametrar som tid och kostnad. Den ska även genomföras med så liten miljöpåverkan som möjligt och med ett stort socialt ansvarstagande. Något som Elgigantens vd Niclas Eriksson menar är nödvändigt för att Elgiganten ska vara ledande även inom transportområdet.

– Testet med biogasdrivna transporter är viktigt för att vi ska kunna ta nästa steg, sänka utsläppen och bidra till att nå EU-målen 2030, säger Niclas Eriksson enligt ett pressmeddelande.

Samarbetet mellan Elgiganten och InQuire inleddes 2013 för att göra verklighet av ”Logistik med hjärtat”. Efter lanseringen 2015 har konceptet utvecklats vidare och blivit uppmärksammat vid bland annat Postnord Logistics Awards, Retail Award och Stora Trafiksäkerhetspriset.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*