annons
Hem » Notiser » EU enat – koldioxidutsläppen ska minska med 30 procent till 2030

EU enat – koldioxidutsläppen ska minska med 30 procent till 2030

Efter långa och tuffa förhandlingar har EU:s lagstiftare enats om vilka utsläppskrav som ska gälla för tunga fordon. Enligt beslutet som nu tagits ska koldioxidutsläpp från bussar och lastbilar minska med 15 procent till år 2025 och 30 procent till år 2030, jämfört med 2019 års nivåer. Detta är enligt Göteborgs-Posten i linje med vad den svenska fordonsindustrin förespråkat.

– Ska vi nå våra klimatmål och åtaganden i Parisavtalet så måste vi få ner utsläppen från transporter. Vi inom industrin gör omställningen mot elektrifiering och biodrivmedel. Vi kommer att göra vad vi kan, men industrin kan inte göra det här själva, säger Mattias Bergman, vd för branschorganisationen Bil Sweden till GP

Från Volvos sida vill man nu se starkare incitament för de kunder som väljer lastbilar med mindre klimatpåverkan för att skynda på omställningen enligt Anders Vilhelmsson som är Volvo Lastvagnars kommunikationschef.

Han förespråkar också ett helhetsperspektiv för att minska transportkedjans klimatpåverkan.

– Man kan göra olika saker för att minska klimatpåverkan, till exempel genom bättre logistik, ökad tillgång till biobränslen, genom att utbilda förare i sparsam körning, genom att utforma släp mer aerodynamiskt, förbättra vägstandarden och tillåta fordon med högre lastkapacitet, säger han.

Enligt fordonsanalytikern Hampus Engellau på Handelsbanken är utsläppsmålet ett ambitiöst mål för lastbilsbranschen att leva upp till. Tillverkarna måste nu intensifiera sitt forsknings- och utvecklingsarbete

– Tekniken finns nog, men att anpassa produkterna och kommersialisera dem kommer att kosta pengar eftersom de har ett kort tidsintervallet att uppnå målen, säger han.

Beslutet måste godkännas i EU-parlamentet i en omröstning i mars.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*