annons
Hem » Notiser » Färre chaufförer dog på jobbet

Färre chaufförer dog på jobbet

Lastbilschauffören har ett farligt yrke. Tittar man på statistiken över arbetsplatsolyckor där någon dör är lastbilschauffören överrepresenterad. Förra året dog sju lastbilschaufförer på jobbet. Detta är klart färre än året därpå.

Enligt tidningen Transportarbetaren som tittat närmare på Arbetsmiljöverkets statistik dog 15 lastbilschaufförer på jobbet under 2014. 2015 års siffror är därmed en dryg halvering. Siffrorna ska man dock ta med en nypa salt enligt tidningen. Antalet lastbilschaufförer som dör på jobbet brukar variera mellan fem och femton.

Oavsett siffrorna är lastbilschauffören överrepresenterad i statistiken över samtliga arbetsolyckor med dödlig utgång genom åren. Enligt en undersökning som TYA just nu arbetar med är det oftast, i 90 procent av fallen, lastbilschaufförens eget beteende som ligger bakom olyckorna. Det kan dock finnas bakomliggande faktorer som gör att chauffören gör de misstag som leder fram till en olycka. TYA:s undersökning presenteras i mars.

Enligt Transportarbetaren tittar även Arbetsmiljöverket närmre på den höga olycksstatistiken. Denna rapport kommer i slutet av 2016.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*