annons
Hem » Artiklar » ”Färre kontroller av kör- och vilotider med Tachospeed”
polis, helsingborg

”Färre kontroller av kör- och vilotider med Tachospeed”

Polisens nya analysverktyg för kontroll av kör- och vilotider riskerar leda till färre kontroller. Det tror trafikpolis Richard Karlsson vid Helsingborgspolisen.

– Om vi tidigare kunde göra fyra, fem kontroller under en dag är jag rädd för att vi bara kommer hinna med ungefär hälften idag, säger han.

Anledningen är enligt Richard Karlsson att Tachospeed är ett betydligt mer omfattande och tungarbetat program än Octet som man använde tidigare.

– Tachospeed är troligen byggt för administration, inte kontroll, säger Richard.

Tachospeed är en polsk mjukvara som polisen började använda i somras efter att licensen för Octet löpt ut. Även om verktyget också används av andra länders polis, exempelvis i England, så är majoriteten av användarna åkeriföretag runt om i Europa. Richard menar att det finns allt för många funktioner i programmet för att det ska bli ett översiktligt och effektivt kontrollverktyg.

– Om vi tidigare behövde gå igenom fem moment för att få fram ett resultat måste vi idag gå igenom 25, säger han.

Trafikpolisen är uppmanade att göra kontroller så skyndsamt som möjligt för att inte påverka exempelvis en lastbilschaufförs vardag allt för mycket. Detta blir svårt att följa med Tachospeed enligt Richard.

– Tidigare kunde vi snabbt få en indikation på om det fanns någon anledning att titta mer på djupet vid en kontroll. Nu tar det minst en kvart bara att få svar på om det finns något fel att leta efter eller inte.

Richard medger att problemet delvis kan bero på användaren av analysverktyget.

– Det är inte gjort för oss som är 50+ med blygsam vana vid datorer, säger han.

Med tanke på att de flesta trafikpoliser som idag jobbar mot den tunga trafiken är just 50+ med blygsam vana vid datorer kan hans kritik mot upphandlingen av Tachospeed trots allt kännas befogad.

– Vad jag hört fanns det överhuvudtaget inget krav på användarvänlighet med i den anbudsförfrågan som gick ut inför upphandlingen, avslutar Richard.

Richard Karlsson vid trafikpolisen i Helsingborg befarar att det blir färre kör- och vilotidskontroller med nya analysverktyget Tachospeed

En kommentar

  1. Ingemar Karlsson

    Kan ingen i beslutsfattande ställning fatta att hela systemet bara är skräp och ren galenskap.
    Arbete kan inte vara en kriminell handling och tidsbrist ökar inte säkerheten.
    Fatta!

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*