annons
Hem » Notiser » Flera åkerier fast i skatterazzia

Flera åkerier fast i skatterazzia

Efter tips från branschen har Skatteverket gjort nedslag hos ett antal åkerier med misstänkta upplägg. Framför allt svenska åkerier som anlitat utländska chaufförer samt utländska bemanningsföretag med åkeriverksamhet i Sverige. Svenska Dagbladet har skrivit om detta och enligt artikeln fastnade bland annat två åkerier med omfattande uppdrag för statliga Postnord. Dels rör det sig om ett västsvenskt åkeri med drygt 30 dragare som hyrt in 55-60 chaufförer av utländska bemanningsföretag. Åkeriet omsätter cirka 50 miljoner kronor men har under 2014 inte lämnat in en enda löneredovisning. Skatteverket betraktar de inhyrda chaufförerna som anställda av åkeriet och belade företaget med bland annat oredovisade arbetsgivaravgifter.

Enligt Svenska Dagbladet har samma åkeri fått bakläxa från Skatteverket om hur man redovisat chaufförsomsättningar för 2010-2012.

Det andra åkeriet med omfattande uppdrag för Postnord som fastnade i Skatteverkets nät har sin bas i Malmö. Åkeriet har fått kritik för hur man redovisat underentreprenörskostnaderna från ett makedonskt företag. Ägarförhållandena är oklara och enligt Skatteverket förekommer det falska fakturor i syfte att göra det möjligt med skattefria uttag i bolagen.

Skatteverkets insats har höjt skatten för flera åkerier med sammanlagt 44 miljoner kronor samt medfört ytterligare kontroller av tusentals chaufförer.

Skatteverket har slagit larm om att skattefusket inom åkerinäringen är omfattande och ökande. Med anledning av detta har man enligt Svenska Dagbladet föreslagit lagändringar som ska göra att alla åkerier som kör i Sverige ska rapportera och betala skatt i Sverige.

En kommentar

  1. Tyvärr är det för lätt att försätta ett bolag i konkurs och sedan starta ett nytt.
    Det borde vara näringsförbud och bättre kontroll så att bulvaner inte kan agera på vederbörandes uppdrag.

    Kontaktnätet och ”kunderna” finns ju kvar, behövs bara en ”ny” F-skattesedel för att återuppta ”verksamheten”.

    Blir ju svårt att ta något i beslag eftersom lastbärare troligen har utländskt registrering.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*