annons
Hem » Artiklar » Följer inte danskt krav
  • <p>PostNords terminal i Malmö</p>

    PostNords terminal i Malmö

  • <p>PostNord anlitar till viss del åkerier från andra EU-länder även för transporter inom Sverige.</p>

    PostNord anlitar till viss del åkerier från andra EU-länder även för transporter inom Sverige.

Följer inte danskt krav

Veckorna före jul är den mest hektiska perioden för PostNord. Förra veckan slogs tidigare paketrekord för ett enskilt dygn då cirka 455 000 paket passerade genom PostNords paketterminaler i Sverige. Den som hoppas på en “julklapp” i Sverige i stil med PostNord Danmarks krav, om att dansk lönenivå ska gälla oavsett nationalitet på chaufförerna hos företagets underleverantörer i Danmark, väntar dock förgäves. Några sådana krav har PostNord Sverige inte i sina avtal.

– I PostNord Sverige kör vi framförallt med våra egna fler än 3000 anställda chaufförer. Men när vi anlitar åkerier är vår inställning att de ska följa de nationella bestämmelser och EU-regler som gäller inom området. Vi begär inte in uppgifter från de åkerier vi anlitar om vilken nationalitet deras chaufförer har. Däremot är vi noga med att följa upp att åkerierna följer nationella bestämmelser och EU-regler. Vi har det reglerat i avtal med kännbara sanktioner om så inte sker, säger Per Ljungberg som är kommunikationschef hos PostNord Sverige.

Hur PostNord skulle reagera om det uppdagades idag att någon underleverantör körde med lågavlönade utländska chaufförer vill Per Ljungberg inte svara på. Han hänvisar istället till vikten av konkurrensneutralitet mellan aktörerna på den svenska transportmarknaden.

– Om våra konkurrenter anlitar åkerier med chaufförer från andra länder än Sverige på den svenska marknaden för att sänka sina kostnader, är det något vi också överväger för att kunna vara konkurrenskraftiga. Ändras regler, lagar och avtal agerar vi självklart i enlighet med det, säger Per Ljungberg.

 

Fotnot:

Krav om minimilön kan finnas i enskilda länder, det finns dock inte i Svenska bestämmelser eller i EU-regler.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*