annons
Hem » Artiklar » Förarlösa lastbilar tar över fjärrtrafiken

Förarlösa lastbilar tar över fjärrtrafiken

Nyheterna om att det är brist på lastbilschaufförer duggar tätt och just nu ska bristen enligt TYA ligger på rekordnivåer. Inom bara några år kan förhållandet dock vara det omvända. Det svenska företaget Einride håller nämligen på att utveckla eldrivna förarlösa lastbilar som man planerar testa i trafik mellan Göteborg och Helsingborg om bara drygt två år.

De minst sagt futuristiska lastbilarna – kallade T-pod – har en lastyta på 15 pallplatser och kan lasta 20 ton. Räckvidden på en laddning ligger på 20 mil. Fordonen är självkörande men kan också fjärrstyras av en chaufför/operatör för ytterligare flexibilitet. Operatören kan också tänkas styra flera fordon samtidigt.

Med denna lösning vill Einride vara ett alternativ till dagens godstransporter med sikte på effektivare, lönsammare och miljövänligare transporter. Inte minst spara man in pengar och tid på att utesluta föraren; hytt och annan förarmiljö behövs inte, personalkostnaderna minskar och kör- och vilotiderna behöver man inte bry sig om.

Enligt Einrides vd Robert Falck har företaget redan tecknat avtal med en storkund inom dagligvaruhandeln vilket ger teckning för en flotta på 120 T-poddar när trafiken mellan Göteborg och Helsingborg väl kommer igång.

I november i år börjar Einride göra sina första tester. Det handlar om tre T-Poddar som ska användas internt på ett företagsområde. Inom kort inlämnar företaget dessutom in en ansökan till Transportstyrelsen om tillstånd att få köra på allmän väg, som väntas bli möjligt under våren 2018.

– Vår målsättning är att under 2020 ha 200 poddar i trafik på sträckan Göteborg–Helsingborg, berättar Robert Falck i ett pressmeddelande.

Enligt pressmeddelandet, som är utskickat av Svenska mässan i Göteborg, besöker Robert Falck evenemanget Logistik & Transport 7-8 november för att berättar om transportlösningen. Det kommer även att finnas en T-Pod att titta närmare på.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*