annons
Hem » Notiser » Förarna kör gods åt IKEA för 30:- i timmen

Förarna kör gods åt IKEA för 30:- i timmen

Ett bolag i Bring-koncernen har polisanmälts av Transportarbetareförbundet. Företaget fuskar med regler, smiter från skatt och betalar oskäliga löner, avslöjar TV4 Nyheterna.

Chaufförerna kör gods åt Ikea i Sverige för så lite som 30 kronor i timmen. Enligt bolaget. Bring Trucking Slovakia, ett dotterbolag till norskägda Bring – kör man tillfälliga internationella transporter och behöver därför inte rätta sig efter svenska lagar och avtal.

TV4 Nyheterna har avslöjat att Bring Trucking Slovakia, ett dotterbolag till norskägda Bring utnyttjar sina chaufförer till att köra för 30:-/tim när de kör gods för IKEA i Sverige. TV4 Nyheterna har filmat bilar som körs för bolaget vid en terminal i Jönköping där bilarna står uppställda mellan körningarna. Förarna tillbringar fritid och helger i lastbilarna eller i baracker. Bolaget säger att man kör  tillfälliga internationella transporter och därför behöver inte rätta sig efter svenska lagar och avtal. Bolaget är nu polisanmält av Transportarbetarförbundet.

– Jag har pratat med chaufförer, jag har träffat dem ute i skogen. De är livrädda och talar om att de även kör inrikestransporter, säger Tommy Jonsson, ombudsman på Transportarbetareförbundet, till TV4.

”Vi kontrollerar att leverantörer följer lagen och vi välkomnar om de internationella transporternas gråzoner förtydligas”.säger Ikea säger i en kommentar till tv-kanalen.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*