annons
Hem » Notiser » Första tunga Scanian med ED95 i drift

Första tunga Scanian med ED95 i drift

Scanias nya etanoldrivna lastbil invigdes i slutet av november hos Lantmännen Agroetanol i Norrköping. Den nya lastbilen är den första i Scanias kommande serieproduktion av 13-liters ED95-lastbilar och ska användas för kundtransporter av drivmedelsetanol.

– Lastbilstransporterna anses vara svåra att miljöanpassa men det stämmer inte. Att använda hållbara biodrivmedel som Lantmännen Agroetanols ED95 kommer bidra till att vi når de svenska klimatmålen för transportsektorn, säger Urban Wästljung, senior rådgivare inom Public Affairs and Sustainability på Scania.

ED95 är enligt ett pressmeddelande från Lantmännen Agroetanol ett etanolbaserat drivmedel för dieselmotorer och produceras i företagets bioraffinaderi – med spannmål och restprodukter från bagerier och livsmedelsindustrin som råvara. Tack vare ED95 kan växthusgasutsläppen minska med 90 procent jämfört med fossil diesel.

– Nu kan vår produkt ED95, ett av de vassaste alternativen på marknaden sett till miljö och ekonomi, på allvar bidra till fossilfria godstransporter. Vi räknar med ett stort intresse från svenska åkare och transportköpare, säger Jan Mauritzson, vd för Lantmännen Agroetanol.

Scania har sedan tidigare levererat distributionsbilar med 9-litersmotorer men kompletterar nu sitt utbud med en 13-litersmotor för tyngre transporter.

”Satsningen på tunga lastbilar som drivs på ED95 kommer i ännu hög grad att bidra till att minska fossilberoendet och utsläppen från de växande godstransporterna” skriver Lantmännen Agroetanol i pressmeddelandet.

Invigningen bevittnades av kunder och lokalpolitiker, däribland Lars Stjernkvist, kommunstyrelsens ordförande i Norrköping.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*