annons
Hem » Notiser » Fortfarande stor brist på lastbilschaufförer

Fortfarande stor brist på lastbilschaufförer

Arbetsmarknaden för lastbilschaufförer är fortsatt mycket god. Detta enligt TYA:s undersökning om rekryteringsläget inom transportbranschen.

Av de tillfrågade företagen planerar 37 procent att anställa motsvarande drygt 2 900 chaufförer den närmaste sexmånadersperioden. Liksom i vårens undersökning är det flera faktorer som skapar en hög efterfrågan.

– Efterfrågan på lastbilsförare håller i sig och det är till exempel den rådande högkonjunkturen och näthandeln som bidrar till att transporterna ökar. Behovet av arbetskraft är större än det antal utbildade förare som kommer ut från gymnasieskola och vuxenutbildning, säger Lasse Holm, projektledare på TYA, i ett pressmeddelande.

TYA:s Trendindikator Kompetensbehov har genomförts årligen sedan 2009 och bristen på lastbilschaufförer har ökat varje år. En del åkerier upplever att det är så svårt att hitta kompetent arbetskraft att de behöver ta till drastiska åtgärder:

– Det finns företag inom branschen som tvingas sälja av lastbilar för att det helt enkelt inte finns tillräckligt med lastbilsförare att rekrytera. Lastbilsföraryrket handlar ju inte enbart om att kunna framföra ett fordon från punkt A till B, utan det krävs, i många fall, även andra kunskaper som till exempel godshantering, logistik och kundbemötande, säger Lasse Holm.

Ljusglimten består i att samhället nu satsar mer på yrkesutbildningar på gymnasiet samt Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsutbildningar. På Komvux har man t ex satt igång 1 000 nya förarutbildningsplatser.

– Förarbristen kan förhoppningsvis lätta något fram mot sommaren men vår långsiktiga bedömning om att det behövs 50 000 lastbilsförare de närmaste 10 åren kvarstår, säger Lasse Holm.

En kommentar

  1. Mycket märkligt att det behövs så mycket chaufförer. Vart i Sverige finns den efterfrågan som det skrivs om?

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*