annons
Hem » Artiklar » Frivilliga chaufförer kämpar mot skogsbränderna
Många chaufförer har anmält sitt intresse att hjälpa till vid bränderna utanför Sala. Foto: Alexandra Kivelä

Frivilliga chaufförer kämpar mot skogsbränderna

Skogsbränderna utanför Sala har krävt stora resurser i både personal och material. Med anledning av detta gick Jimmy Eken, kårchef för Frivilliga Automobilkårernas Riksförbund (FAK) i Västmanland, i tisdags ut med en efterlysning på Facebook där man sökte frivilliga med C-behörighet eller högre som kunde hjälpa till med att köra vatten och annat material. Responsen blev över förväntan.

– Jag är nästan chockad över hur många som hört av sig. En bra bit över 50 personer har hört av sig till mig personligen sedan har många anmält sitt intresse på vår Facebook-sida.

Jimmy skrev sitt inlägg efter att Västerås Stad hört av sig om att de ville bygga upp en pool av chaufförer som kunde vara behjälpliga i den omfattande skogsbranden. Det akuta behovet är nu täckt men de som vill hjälpa om läget förvärras uppmanas anmäla sitt intresse till Sala kommun via ett formulär på Google

Även Jimmy och FAK vill komma i kontakt med frivilliga för framtida behov.

– Det är alltid bra om man som frivillig redan är medlem hos oss så att avtal och försäkringar och sådant blir rätt.

Enligt Jimmy är det framför allt personal man söker, men han utesluter inte att det även kan bli aktuellt att använda privata fordon och maskiner i en framtida krissituation. I kommentarsfältet till Jimmys inlägg är det också många som erbjudit sina fordon och maskiner till hjälp.

Läs mer om medlemskap i FAK här

Senaste beskedet när det gäller skogsbränderna är att två av tre brandhärdar ska vara under kontroll. Risk för stark vind i området kan dock snabbt förvärra situationen.

Enligt Aftonbladet ska en kvinna ha anhållits skäligen misstänkt för en av bränderna. Kvinnan nekar till brott.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*