annons
Hem » Artiklar » EU-politiker: Fusket med cabotage oacceptabelt

EU-politiker: Fusket med cabotage oacceptabelt

Fusket med cabotage och social dumping är oacceptabelt. Det tycker de båda EU-parlamentarikerna Ismail Ertug (SDP) och Jens Nilsson (S) som skrivit en debattartikel i Helsingborgs Dagblad.

Debattörerna anser att EU och dess medlemsländer måste arbeta seriöst med problemen som finns inom åkeribranschen. Bland annat måste lagstiftningen kring vägtransporter skärpas.

Ett exempel på problem inom branschen som Ertug och Nilsson tar upp är det aktuella ärendet med den makedonske lastbilschauffören som nyligen frikändes trots att han ertappats med falska handlingar.

”Domen är tyvärr symptomatisk för hur illa EU:s transportmarknad kan fungera idag” skriver de båda EU-parlamentarikerna.

Ett annat exempel är fusket med cabotage. Debattörerna skriver att reglerna missbrukas för att köra permanent inrikestrafik med social dumping söm en av följderna. Detta menar artikelförfattarna är oacceptabelt.

”Vi kan aldrig acceptera att människor, i detta fall lastbilschaufförer från låglöneländer, exploateras och utnyttjas för att dumpa priser på den inre marknaden” skriver de socialdemokratiska politikerna.

Enligt artikeln arbetar EU-kommissionen just nu med att uppdatera den lista över allvarliga trafikförseelser som kan leda till att åkerier svartlistas och förlorar sina tillstånd att verka på EU:s inre marknad.

Ismail Ertug och Jens Nilsson kräver att fusk mot cabotage förs upp på denna lista. Annars, menar man, kommer parlamentet att förkasta förslaget.

Varje enskilt medlemsland måste också ta ett ansvar, bland annat genom att skärpa kontroller och sanktioner. Här hänvisar man till Sverige som nyligen infört sanktionsavgifter och gett polisen tillåtelse till klampning.

Debattörerna menar att den ilska och frustration som finns inom åkeribranschen måste tas på allvar. Det hjälper dock inte att peka finger mot enskilda chaufförer utan det är samarbete och ett skärpt regelverk som är lösningen.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*