annons
Hem » Artiklar » Gabriel Nyd Berg vann i Sundsvall
Pristagarna från kvaltävlingen i Sundsvall. Från vänster: 2-an Patrik Bäckman, Sundsvalls gymnasium - 1-an Gabriel Nyd Berg, STFG och 3-an Sakarias Nilsson, Älvdalens utbildningscentrum.

Gabriel Nyd Berg vann i Sundsvall

När den andra kvaltävlingen till Yrkes-SM för unga lastbilsförare var över stod det klart att Gabriel Nyd Berg från Stockholm vunnit med 129 poäng. Gabriel går sista året på Stockholms Transport och Fordonstekniska Gymnasium – STFG och har nu kvalificerat sig till att tävla i Yrkes-SM i Uppsala 2018. På andra plats kom ”hemmasonen” Patrik Bäckman, Sundsvalls gymnasium, med 127 poäng. På en hedrande tredje plats placerade sig Sakarias Nilsson från Älvdalens utbildningscentrum med 125 poäng.

Stockholmsskolan STFG kom till dagens kvaltävling i Sundsvall lite som på ett bananskal. Det blev en lucka i deltagarlistan som gjorde det möjligt att ta sig den rätt långa sträckan från Stockholm till tävlingen i Sundsvall. Segraren Gabriel Nyd Berg berättar att han inte hunnit träna något alls men ändå lyckades fokusera i tävlingsmomenten.

– Jag är bra på att koncentrera mig och såg tävlingen som en utmaning. Det är kul att det gick så bra.

Gabriel tycker att de båda fordonsmanövermomenten var lättast men svårare blev det med lastsäkringen.

– Vi har inte haft det så mycket än i skolan så jag har inte riktigt fått in snitsen.

Nu märktes inte Gabriels osäkerhet i domarprotokollet – enligt ett pressmeddelande från arrangören TYA fick han 20 poäng i momentet lastsäkring vilket var näst bäst för dagen.

Gabriels pappa är åkare och tanken är nog att sonen ska ansluta till företaget efter studenten.

– Det känns lite bekvämt, något jag känner väl till. Vi kör mest schakt och grus och jag tror att det kanske är den lättaste branschen att komma in i, säger dagens vinnare innan det blev dags att hoppa in i bilen och ta sig den långa vägen hem till Stockholm.

Värd för dagens kvaltävling är Sundsvalls gymnasium. Peter Lundgren är lärare på inriktning transport och han är glad att kvaltävlingen äntligen arrangeras i Sundsvall. Han har också två egna elever med i tävlingen, men de har inte fått någon extra drillning inför dagen.

– Uttagningen bland eleverna gick till som så att en av de två som skulle tävla valde lärarna ut och den andra fick eleverna välja. Sen har vi kanske förberett oss i sammanlagt fem minuter inför tävlingen men med den bredden vi har i utbildningen är jag säker på att vi har täckt in tävlingsmomenten redan.

Fordonsprogrammet på Sundsvalls gymnasium har förutom transport, inriktningar som personbilsmekaniker, lastbil och maskinmekaniker samt kaross och lackering. Det är den bredden, i kombination med kompetenta lärare som Peter Lundgren menar gör Sundsvalls gymnasium till en sån bra skola och inriktning transport till en yrkesutbildning där närmare 100 procent får jobb efter godkänd utbildning.

– På inriktning transport upplever vi att vi har väldigt bra branschanknytning och därmed även ett väl fungerande samarbete runt elevernas företagsförlagda praktik (APL). Företagen skriker efter arbetskraft och skulle vi möta deras behov så behövde vi 30 utbildningsplatser istället för de 19 som vi har idag. Vi kan stolt säga att vi, i stort sett, har 100 procent före detta elever i olika anställningar direkt efter de slutade hos oss, avslutar Peter Lundgren.

TYA, Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd, en organisation med arbetsgivare och fackförbund inom transportsektorn, får hela tiden rapporter om att branschen söker efter fler och fler duktiga yrkesförare.

– Genom tävlingar i transportteknik vill vi inspirera ungdomar inte minst tjejer till ett yrkesval med stora möjligheter, både vad det gäller arbetstillfällen och framtida utveckling, och samtidigt höja statusen på transportarbeten. Det ställs höga krav på förarnas yrkesskicklighet, något som på våra tävlingar visas upp av alla duktiga tävlande, säger Sigalit Slutbäck, vd på TYA.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*