annons
Hem » Notiser » Göteborgs Stads transporter ska vara fossilfria till 2030

Göteborgs Stads transporter ska vara fossilfria till 2030

Senast år 2030 ska Göteborgs Stads utförda och inköpta inrikestransporter vara fossilfria. Enligt ett pressmeddelande har staden har antagit Fossilfritt Sveriges transportutmaning.

– Vi behöver öka takten för att skapa ett fossilfritt Göteborg, det här är ett viktigt steg, säger Mathilda Edlund, miljöutredare på miljöförvaltningen, Göteborgs Stad.

Göteborgs Stad vill med detta vara en föregångare och antar transportutmaningen som en del i det strategiska klimatarbetet för att minska växthusgasutsläppen. Detta bidrar också till en renare luft för göteborgarna.

– Genom att anta Fossilfritt Sveriges transportutmaning sätter vi press på oss själva att nå våra mål, säger Mathilda Edlund.

 

Fakta

Några av villkoren för transportutmaningen:

Fossilfria transporter

För att transporten ska räknas som fossilfri i det här sammanhanget krävs att drivmedlet ger en utsläppsminskning på 70 procent jämfört med fossila alternativ. De drivmedel som i dagsläget lever upp till det kravet är el, vätgas, biogas, HVO, FAME, ED95.

Köpta och utförda

Både resor och transporter som organisationen utför själva och köper in räknas. Vid inköp av varor och tjänster där transporter ingår räknas transporterna om de står i rimlig proportion till det som handlas upp. Vid offentlig upphandling ingår de transporter som man enligt Upphandlingsmyndigheten har möjlighet att ställa krav på.

Undantag

Målet sätts och utmaningen antas under förutsättningen att det kommer att finnas tillgång till förnybart bränsle.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*