annons
Hem » Notiser » Gräddfil för utländska rattfyllerister – mot domen

Gräddfil för utländska rattfyllerister – mot domen

Utländska lastbilschaufförer som grips får en gräddfil genom rättsprocessen. Redan inom loppet av några dagar kan en person som inte är svensk medborgare räkna med att dömas om denne misstänks för grovt rattfylleri. Enligt en artikel i Smålandsposten sker detta regelbundet i Karlskrona.

– Vid grovt rattfylleribrott är den normala gången att föraren blir anhållen och får sitta kvar hos oss till en snabb rättegång är genomförd. Dessutom blir föraren av med sitt körkort, säger polisinspektör Jessica Mårtensson i Karlskrona till tidningen.

Körkortet tas om hand av Transportstyrelsen som skickar ärendet vidare till myndigheter i chaufförens hemland. Dessa avgör också när körkortet ska lämnas tillbaka till chauffören.

För att processen ska bli snabb måste polisen begära en häktning per omgående, Det måste även finnas ett färdigt förundersökningsprotokoll med ett analysresultat.

Men de flesta erkänner också, säger chefsåklagare Anne Boijmarker i Karlskrona till Smålandsposten.

Anna Boijmarker har ingen uppfattning om antalet rattfyllerister ökar eller minskar.

– Min känsla är att det nog är ganska konstant, minst något fall varje månad, säger hon.

Myndigheterna får in tips från allmänheten men gör också riktade nykterhetskontroller.

– Men de var vanligare när vi hade en aktiv trafikgrupp. Trafikpoliserna är inte lika många längre, säger polisinspektör Jessica Mårtensson.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*