annons
Hem » Notiser » Haanpaa får ny ägare

Haanpaa får ny ägare

Den franska tanktransportjätten Samat Group förvärvar Haanpaa Group som är marknadsledare inom transporter av kemiska produkter i Östersjöregionen inklusive Sverige och de övriga nordiska länderna. Haanpaa har de senaste åren varit ägt av riskkapitalister och investmentbolag men får nu åter en industriell ägare.
Haanpaa Group har huvudkontor i Finland och filialer med omfattande verksamhet i Sverige, Norge, Storbritannien, Estland, Belgien, Nederländerna och Polen.
Haanpaa Group har 380 medarbetare och förfogar över en fordonsflotta på 350 lastbilsekipage som ägs dels av Haanpaa, dels av inhyrda åkerier.
Omsättningen i Haanpaa uppgick 2015 till motsvarande cirka 930 miljoner kronor (98 miljoner euro).
Samat Group, med huvudkontor i Frankrike, har sedan tidigare 2 000 medarbetare och en fordonsflotta på 1 500 lastbilsekipage. Omsättningen i Samat Group uppgick 2015 till motsvarande cirka 2,2 miljarder kronor (216 miljoner euro).
Samat Group bedriver sedan tidigare transport- och logistikverksamhet inom tank- och kemprodukter i Frankrike, Spanien och Portugal. I mars i år blev det dessutom klart att Samat tog hem ett kontrakt om transport av drivmedel i södra Sverige för Circle-K (tidigare Statoil), vilket Trailer.se tidigare har rapporterat om. Uppdraget för Circle-K omfattar drivmedelsdistribution från depåerna i Malmö och Kalmar och träder i kraft 1 september i år. Hittills är det danska Dantra som utfört dessa transporter.
Samat Group förvärvar Haanpaa Group av flera skäl. Samat vill bland annat utveckla sin närvaro i Europa genom att integrera verksamheten i Haanpaa Group i Sverige, Finland Norge, Estland, Ryssland och Nederländerna. Samat vill även omstrukturera sin geografiska ställning när det gäller kunduppdrag. Samat vill dessutom förbättra sin möjlighet att möta de utmaningar och behov som den europeiska kemindustrin ställer när det gäller lastbilstransporter och intermodala transporter. Genom förvärvet vill Samat dessutom att Samat och Haanpaa ska dra fördel av varandras kunnande och kompetens.
Efter förvärvet av Haanpaa Group kommer Samat-koncernen att ha 2 380 medarbetare, 1 850 lastbilsekipage och verksamhet i 12 länder. Årsomsättningen kommer att uppgå till motsvarande cirka 3,2 miljarder kronor (314 miljoner euro).
Haanpaa startades 1949 i Finland som ett privat åkeri med namnet Haanpää som är grundarnas familjenamn. 1999 förvärvade Haanpää det stora svenska tanktransportåkeriet ADR Transport och ADR-Haanpää bildades. En tid efter förvärvet gick Wallenberg-sfärens riskkapitalbolag EQT in som majoritetsägare, men med familjen Haanpää som ägare av en tredjedel av bolaget.
2004 förvärvade ADR-Haanpää finska Viinikka. 2005 förvärvade det brittiska riskkapitalbolaget Pamplona Capital Management samtliga aktier i Haanpää. Efter ett tag namnändrades bolaget till Haanpaa.
Under perioden 2009 – 2014 förvärvade investmentbolaget ALMC stegvis aktiemajoriteten i Haanpaa Group. 2015 förvärvade investmentbolaget Anchorage Capital Group aktiemajoriteten i bolaget av ALMC. Och nu i juli 2016 förvärvar franska Samat Group Haanpaa av Anchorage Capital Group.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*