annons
Hem » Artiklar » Halverad sanktionsavgift efter dom i Högsta förvaltningsdomstolen
Arkivbild. Fordonen på bilden har inget med artikeln att göra.

Halverad sanktionsavgift efter dom i Högsta förvaltningsdomstolen

Ett åkeri i Göteborg fick sin sanktionsavgift halverad sedan Högsta förvaltningsdomstolen sett annorlunda på ärendet än Transportstyrelsen. Åkeriet hade påförts sanktionsavgifter för en körning i slutet av 2013 som delvis gjorts utan förarkort och som sträckte sig över midnatt. Ett avbrott i körningen hade registrerats kring midnatt och detta resulterade i att Transportstyrelsen ansåg att det rörde sig om två förseelser.

Transportstyrelsen menar att avsaknaden av förarkort, som togs ut strax efter klockan nio på kvällen, gör det omöjligt att avgöra om det är en eller flera chaufförer som har utfört de olika körningarna före och efter avbrottet kring midnatt. Transportstyrelsen menar att det därför får anses ha skett en överträdelse den ena dagen och ytterligare en nästa dag.

Åkeriet anser å sin sida att chaufförens arbetspass inte slutade förrän strax efter midnatt. Det var därför en och samma körning och förseelse ska därför räknas som en.

Åkeriet överklagade ärendet till Förvaltningsrätten och till Kammarrätten som båda gick på Transportstyrelsen linje. När nu ärendet tagits upp av Högsta förvaltningsrätten får åkeriet till slut medhåll.

Högsta förvaltningsrätten anser bland annat att det inte finns något som talar för att det har skett ett förarbyte mellan det att förarkortet togs ut vid nio på kvällen och fram till arbetspassets slut strax efter midnatt. Körningarna ska därför räknas som utförd under ett och samma arbetspass – och således bara rendera en sanktionsavgift menar Högsta förvaltningsrätten.

I stället för att betala 8000 kronor i sanktionsavgifter kommer åkeriet nu undan med 4000 kronor.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*