annons
Hem » Artiklar » Hårdrockande Volvo FH16
©Photo by SÖREN HÅKANLIND / COPYRIGHT

Hårdrockande Volvo FH16

På Sweden Rock Festival den 5-8 juni, där Volvo Lastvagnar är med som huvudpartner för andra året i rad, visade Volvo upp en lastbil som är en hyllning till svensk Heavy Metal-kultur, Sweden Rock och Volvos eget arv. En hyllning som både syns – och hörs.

Den grafiska designen på den Volvo FH16 750 krok- och kranbil som premiärvisades på festivalen är baserad på rytmen och ljudet som kommer ur en D16-motor.

Vid gamla räkfabriken. Nigel Atterbury är chefsdesigner för Volvo Trucks nya Swedish Metal lastbil. ©Photo by SÖREN HÅKANLIND / COPYRIGHT

– Vi spelade in motorn när den går på tomgång och när den går på högvarv. Vi tog också fram ljuden från turbochargern och luftinsuget, för att ta några exempel. I datorn förvandlade vi sedan ljudvågorna till visuell grafik, som ligger till grund för strajpen, säger Nigel Atterbury, grafisk designer vid Volvo Lastvagnar i Volvos pressrelease.

De inspelade motorljuden har också använts för att skapa ett musikstycke, som spelades upp i lastbilshytten under festivalen.

Vid gamla räkfabriken. Nigel Atterbury är chefsdesigner för Volvo Trucks nya Swedish Metal lastbil. ©Photo by SÖREN HÅKANLIND / COPYRIGHT

– Det var vår ljuddesigner Fredrik Folkestad kom på idén, och resultatet blev en riktigt tung ”anthem”, en hyllninglåt till FH16 och svensk hårdrockskultur, fortsätter Nigel Atterbury.

För ett år sedan presenterade Volvo Lastvagnar en lastbil som designats tillsammans med Björn Gelotte från bandet In Flames. Lastbilen fick namnet ”Swedish Metal”. Årets festivallastbil går under namnet ”The Sound of Swedish Metal” – en blinkning både till föregångaren, Volvos tunga industriarv och Svensk hårdrock.

– Det var en helt ny upplevelse att arbeta med att ta fram något som är direkt kopplat till ljud. Slutresultatet är helt grymt. Jag hade fjärilar i magen under hela projektet. Responsen har varit väldigt positiv. Folk höjer på ögonbrynen och gillar det de ser – och hör.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*