annons
Hem » Artiklar » Helt eldriven för elvägarna

Helt eldriven för elvägarna

Sveriges första helt eldrivna lastbil för elväg har genomgått en registreringsbesiktning på Bilprovningen – och godkänts. Detta är en milstolpe i utvecklingsprojektet eRoadArlanda som syftar till att långsiktigt förverkliga målet om hållbara transporter via elvägar.

– Det är riktigt roligt att vi nu har en helelektrisk lastbil gjord för att laddas under färd. Tekniken vi använder har potentialen att bli en etablerad standard för elektrifieringen av Europas vägar och är ett viktigt steg för att få hållbara väg- och godstransporter i Sverige, säger Hans Säll, ordförande i konsortiet eRoadArlanda samt affärsutvecklingschef inom NCC.

Potentiell standard för elektrifiering av Europas vägar
Lastbilen fungerar genom att energi överförs till fordonet från en skena i vägen via en rörlig arm, vilket innebär att den även skulle kunna fungera för personbilar. Armen känner av var skenan i vägen ligger och så länge fordonet befinner sig över skenan är kontakten i nerfällt läge. Elpaketet väger 1 600 kilo, varav själva batteriet väger 600 kilo. Som jämförelse väger batteriet på en Tesla Model 6 nära 550 kilo.

Viktig pusselbit för att nå målen 2030
– Vi behöver hitta transportsätt som innebär lägre resursutnyttjande och mindre belastning på miljön. Elvägar och eldrivna fordon är en viktig pusselbit för att nå de transportpolitiska målen om en fossiloberoende fordonsflotta år 2030, säger Hans Säll.

Sedan 2012 har tekniken testats och utvecklats på en inhägnad bana utanför Arlanda. Planering och förberedelser pågår för att under denna höst anlägga en 2 km lång sträcka på allmän väg mellan Arlanda och Rosersberg. Sträckan kommer då att trafikeras av den nu besiktigade lastbilen med gods för PostNord.

Att besiktiga ett fordon som inte funnits tidigare bjuder på en del utmaningar då befintliga regler inte rakt av kan tillämpas på ny teknik och innovation. Det har varit en lång resa med flera inblandade.

– Under mina 30 år i branschen är detta en av de mest spännande och unika besiktningar som jag har utfört. Förhoppningsvis blir det många fordon av detta slag framöver och då kommer jag att kunna stoltsera för kommande barnbarn om att jag var med och godkände Sveriges första, säger Per-Anders Blommefors, tekniskt ansvarig besiktningsingenjör på Bilprovningen.

Korta fakta Sveriges första helt eldriva lastbil för elväg:

  • Märke: Daf
  • Ombyggd av: E-traction
  • Motorer: Två navmotorer som är inbyggda i bakaxeln. Sammanlagd effekt på 226 kilowatt (300 hästkrafter). De väger 500 kilo styck.
  • Batteri: 80 kilowattimmar, vikt 600 kilo. (Batterivikt Tesla Model 6 nära 550 kilo.)
  • Vad väger inte: Motor, drivlina och full dieseltank
  • Vikt: 18 ton
  • Last: 6,5 ton
  • Utsläpp: –
  • Köregenskaper: Tyst, bättre acceleration och stabil med låg tyngdpunkt

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*