annons
Hem » Artiklar » Holländsk chaufför togs med mer än 1/2 ton narkotika

Holländsk chaufför togs med mer än 1/2 ton narkotika

En 62-årig holländsk chaufför ställdes i fredags inför rätta för omfattande narkotikasmuggling. Han stoppades på Lernacken den 23 mars klockan 03:28 efter att polisen fattat misstankar mot mannen. Misstankarna stärktes i och med att man hittade en gps-sändare på trailern, ett instrument som gav dess ägare möjlighet att hålla koll på var ekipaget befann sig. Chauffören verkade också märkbart stressad och hade svårt att öppna kapellet på trailern så han fick rulla in med sitt ekipage för en fördjupad kontroll.

Längst bak i trailern fann tulltjänstemännen 499 kg cannabisharts, 111 kg amfetamin, 42 kg cannabis, 6 kg kokain och 5 kg MDMA (ecstacy) fördelat på tre lastpallar. Det sammanlagda värdet på narkotikan är lågt räknat 90 miljoner kronor i gatuled.

– Blotta volymen indikerar att det är kriminella nätverk med hög kapacitet som organiserat smugglingen. Det är enormt stora mängder narkotika, och därför åtalas mannen för synnerligen grov narkotikasmuggling, säger Lars Wilhelmsson, kammaråklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Det visade sig efter en stund att allt mer pekade på att chauffören var mer involverad i smugglingsförsöket än han ville erkänna. Man hittade en handskriven lapp med tips om hur han skulle bete sig vid gränskontroller.

– I förarens bakficka påträffades en handskriven lapp på holländska som översatt till svenska löd ”Köpenhamn-Malmö. Vänta på OK och försök passera gränsen klockan 04:00”. Meddelandet i kombination med den GPS-sändare som satt på trailern säger en del om den organisationsförmåga som smugglarna besitter, menar Cyrus Stewart utredare på tullkriminalen i Malmö.

– Det är så här de stora kriminella nätverken opererar. De skaffar en trovärdig täcklast och försöker sen ha järnkoll på alla detaljer, från när de tror att det är säkrast att passera tullen till var lasten befinner sig vid varje givet tillfälle, säger han.

Enligt expressen.se har mannen tidigare drivit en ridskola i Holland, men det företaget gick omkull och han skaffade en lastbil i stället och flyttade till Spanien. Han säger själv att han fått uppdraget att köra den här trailern till Oslo och att han inte visste att det fanns narkotika i lasten.

Det visade sig dock, enligt expressen.se, att han varit i närheten av smugglandet tidigare då han ägt en trailer som stoppades med narkotika i lasten i Norge för en tid sedan. Den trailern hade lönnfack för smuggling.

Lastbilen som användes vid smugglingen som stoppades på lernacken ägs av ett annat åkeri och trailern ägs av ytterligare ett annat åkeri. Polisen har haft svårigheter att få kontakt med de här båda företagen och vill nu ha ekipaget förverkat. Värdet på ekipaget uppskattas till en miljon kronor.

 

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*