annons
Hem » Artiklar » Logistik » HVO, ett led i Citygross miljöarbete

HVO, ett led i Citygross miljöarbete

City Gross väljer att gå över från traditionell diesel till fossilfri förnybar HVO100 framställd av skogsavfall, slakteriavfall och rester från växtriket. Tack vare det nya bränslet minskar koldioxidutsläppen från de egna lastbilarna med upp till90 %.

City Gross har kommit långt i arbetet med att Svanenmärka verksamheten, genom att vara först med att ha både grossiströrelsen och butikerna godkända. Nu tar man nästa steg i den seriösa satsningen på miljön och sänker koldioxidutsläppen från de egna lastbilarna med upp till 90 % genom en övergång till fossilfritt bränsle.

Urban Lång, transportutvecklare på Bergendahls Food

Urban Lång, transportutvecklare på Bergendahls Food

– HVO100 känns som ett klimatsmart fossilfritt alternativ till traditionell diesel för våra lastbilar och stämmer väl med vår Svanen-certifiering och övergripande miljöambition, säger Urban Lång, transportutvecklare på Bergendahls Food.

Övergången till HVO100 har blivit möjlig tack vare ett samarbete med frukt- och gröntgrossisten RP-Frukt och transportföretaget KGT-trafik, två verksamheter i Hässleholm med egna lastbilar, samt Circle K som fr o m nu erbjuder HVO100 från sin tankstation på Bultvägen 1 i Hässleholm som en av ett trettiotal av deras stationer i Sverige.

HVO100 kombinerar teknisk och miljömässig prestanda på ett bra sätt och kan användas till dieselmotorer i både tunga fordon och personbilar. Förutom fördelen med en hög koldioxidreduktion fungerar HVO100 i vissa fall bättre beträffande förbränning, köldprestanda och filtrerbarhet. HVO100 är godkänd enligt EN 15940 och ASTM D975, som de flesta tillverkare av motorer för tung trafik godkänner.

City Gross satsning på miljön betyder också att man uppfyller Svanens kriterier genom att även arbeta med att minska bl a matsvinn och energiförbrukning samt erbjuda ett brett sortiment av ekologisk mat, produkter från hållbart fiske och miljömärkta förbrukningsvaror som diskmedel, tvättmedel och hygienartiklar. Ett exempel på det senare är att man var först i Sverige med både Svanen- och FSC-märkta blöjor som lanserades redan 2013 under egna varumärket Favorit Bamse.

Familjeägda Bergendahls Food äger och driver City Gross, landets fjärde största och snabbast växande dagligvarukedja med 41 butiker och e-handel. Kedjan går ofta sin egen väg i ambitionen att underlätta medvetna val av mat som både gör och smakar gott till vettiga priser.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*