annons
Hem » Artiklar » Ikea återigen i blåsväder
Arkivbild. Lastbil och trailrar på bilden har inget med artikeln att göra.

Ikea återigen i blåsväder

Ikea figurerar återigen i samband med rapportering om oschyssta förhållanden inom åkerinäringen. Denna gång är det BBC News som granskat arbetsförhållandena för lastbilschaufförer från låglöneländer i öst men som till stor del kör i väst. Transportföretag som nämns är Bring och Brinkman och Ikea nämns som ett av de större företagen som anlitar dessa transportörer. Reportaget talar om löner så låga som knappt 1500 kronor i månaden och chaufförer som bor i sina bilar flera månader i sträck.

EU:s regler om utstationering säger att anställda som temporärt arbetar i annat land ska minst ha det landets minimilön. Men transportföretagen använder kryphål i lagen för att komma runt detta. BBC News har varit i kontakt med en rumänsk chaufför som kör gods för Ikea i västra Europa. Mannen är anställd av ett dotterbolag till Bring i Slovakien – men har aldrig arbetat i landet. Hans lön är motsvarande drygt 4500 kronor i månaden.

Reportaget tar upp flera exempel på missförhållanden som chaufförerna lever under – förhållanden som inte alls är okända för branschen.

Edwin Atema som representerar holländska fackförbundet FNV säger att Ikea måste känna till förhållandena.

– Ikea har så mycket makt. Ikea har verktyget för att ändra denna affärsmodell på ett ögonblick, säger han.

BBC News nämner också att International Transport Workers Federation (ITF) förde samtal med Ikea under 2016 om dessa förhållanden, samtal som slutade i november.

Elisabeth Munck som är hållbarhetschef inom Ikeas transporter säger ändå att man blev mycket bekymrad över uppgifterna i BBC News granskning. Aftonbladet har varit i kontakt med henne i och med att man rapporterat om granskningen och enligt Elisabeth Munck gör Ikea återkommande intervjuer med lastbilschaufförerna i syfte att säkerställa att de kontrakt man har med transportföretagen efterlevs.

I kontrakten ska det finnas tydliga krav på arbetsvillkor.

– De resultat vi får genom dem stämmer inte överens med vad BBC rapporterar om. Vi kommer genast att titta närmare på det här och tar det på största allvar, säger Elisabeth Munck till Aftonbladet.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*