annons
Hem » Artiklar » Joab lastväxlare med högre lastkapacitet

Joab lastväxlare med högre lastkapacitet

Höghållfasthetsstål är något som blir att vanligare i personbilar. Tekniken ger möjlighet att bygga med lägre vikt men ändå starkare konstruktion. Joab har dragit nytta av den här tekniken till sin senaste lastväxlare L26. Det är en ny lågbyggd lastväxlare med 26 tons lyft- och tippkapacitet som nu öppnar nya möjligheter på marknader där det är tillåtet med högre totalvikt.

I Finland tillåts numera fordon med totalvikt 76 ton och även i Sverige är frågan aktuell om högre totalvikt. Därför är JOABs nya lastväxlare L26 den perfekta nyheten för den skandinaviska marknaden. Redan idag finns det ett önskemål i Sverige om en starkare lastväxlare på tridembilar och därför kommer den nya lastväxlaren att vara ett välkommet tillskott.

– Just asfaltkörarna brukar ha extra tunga flak som de växlar med, säger Lars-Erik Lindqvist, tekniskt ansvarig hos JOAB i Dals Rostock. Speciellt flaket som står på släpet och då är L26 rätt produkt.

Nyheterna på L26 är mer än bara konstruktionen i höghållfasthetsstål.

– Vi har förfinat och trimmat in hydrau- liken så att lastväxlarer klarar tyngre last, säger Lars-Erik. Vi har tagit fram en ny steglös joystick. Det är full propor- tionalitet på samtliga funktioner, vilket gör att ju mer du drar i spaken, desto snabbare går funktionen. Vi har också en ny typ av sänkbroms där hjälplyftar- marna inte bara lyfter flaket utan också bromsar flaket vid nedsättningen.

Det är ju inte alltid så att marken är plan när man tippar ett flak. När det lutar är det mycket viktigt att sidolutningen inte blir så stor att tyngdpunkten så att säga hamnar utanför hjulen. Därför finns en välkommen säkerhetsnyhet: en funktion som mäter sidolutningen. Om fordonet lutar för mycket kan man inte forsätta tippa, utan endast sänka ner flaket. Tyngdpunkten är alltid på den säkra sidan.

– Tid är pengar, och därför finns snabbkörningen som tillval även på L26:an, säger Lars-Erik. Med L26 kan man använda snabbkörning när flaket är tomt vid rangering. Det ger snabbare processer totalt sett.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*