annons
Hem » Artiklar » Kvinnliga chaufförer mest lönsamma

Kvinnliga chaufförer mest lönsamma

För många kommer detta nog knappast som en överraskning – kvinnliga chaufförer är mest lönsamma. Detta har bevisats i en undersökning utförd av norska Statistisk Sentralbyrå SSB (motsvarande SCB) och landets försäkringsbolag. Lönsamheten i detta fall ligger i att kvinnliga chaufförer är inblandade i färre olyckstillfällen än manliga kollegor, och när de är det så är skadorna generellt lindrigare.

Enligt en artikel i norska Transportmagasinet visar statistiken att landets lastbilschaufförer var inblandade i 3678 olyckor under 2016 där det var känt om det var en manlig eller kvinnlig chaufför. Omräknat med hänsyn till att de flesta chaufförer är män visade det sig att kvinnor hade knappt hälften så hög olycksfrekvens som sina manliga kollegor.

Statistiken visar också att kostnaderna för kvinnornas olyckor var betydligt lägre än för männens. Kostnaden för männens olyckor var 4338 norska kronor per manlig chaufför. Kvinnornas olyckor kostade bara 1181 kronor per kvinnlig chaufför.

I en kommentar säger vd:n för NLF (motsvarande Sveriges Åkeriföretag) Geir A. Mo att han hoppas fler söker sig till transportyrket – oavsett om det är män eller kvinnor. Han tror att kvinnliga chaufförer kan bli extra eftertraktade.

– De har inte bara färre skador, de kör också mjukare vilket ger utslag i lägre kostnader kopplade till bränsle, däck och bromsar, säger han till tidningen.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*