annons
Hem » Notiser » Låglönechaufförer kör avfall till Renova

Låglönechaufförer kör avfall till Renova

Lastbilstransporter med sopor från hamnen i Göteborg till kommunala bolaget Renova körs av lågavlönade chaufförer från Rumänien och Slovakien. Skaraslättens Transport står bakom transporterna medan chaufförerna finns hos inhyrda åkare. Enligt tidningen Transportarbetaren har facket försökt få till kollektivavtal utan att lyckas.

– Det är vår engelska kund som handlat upp transporterna. Vi är inte ansvariga, säger Peter Ericsson, försäljningschef på Renova, till Transportarbetaren.

Renova som är ett helägt kommunalt bolag har ett visst ansvar för att transporterna sker på ett korrekt sätt erkänner Peter Ericsson men han vill inte ta på sig huvudansvaret. Han poängterar att Renova inte är involverade i upphandlingen och hänvisar till kunden och rederiet.

Förste vice ordförande i Renovas styrelse, den socialdemokratiske politikern Abbas Zarinpour, ser allvarligt på situationen.

– Min inställning är att alla som jobbar i Sverige ska ha svensk lön! Det är inte acceptabelt om företag konkurrerar genom underbud, säger han.

Abbas Zarinpour menar också att Renova har ett långtgående ansvar även om transporterna upphandlas av någon annan då godset faktiskt ska till Renova.

När tidningen Transportarbetaren besökte Renovas anläggning såg de en strid ström av lastbilar märkta med Skaraslättens transport eller med TD Åkeris logga. De möter även en rumänsk chaufför som säger att han är anställd av Skaraslättens transport. Enligt honom har chaufförerna ut 18 000 kronor i månaden.

Samuel Ask som är vd på Skaraslättens transport vill inte svara på Transportarbetarens frågor om chaufförernas löner. Han säger sig inte ha tid utan ber tidningens journalist skicka ett mejl med frågorna. Tidningen har även sökt ansvariga på TD Åkeri utan att lyckas.

Bakgrund:

Skaraslättens Transports förra huvudman David Stridh dömdes 2014 till 3,5 års fängelse för grov ekonomisk brottslighet. Samuel Ask tog över ledningen för bolaget när David Stridh häktades 2011.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*