annons
Hem » Artiklar » Mercedes etta i MRF:s enket
Jens Tittel, vd för Mercedes tunga lastbilar i Sverige.

Mercedes etta i MRF:s enket

Motorbranschens Riksförbund publicerade i slutet av förra veckan resultatet av den så kallade GA-enketen 2018. Det handlar om intervjuer med generalagenterna för Mercedes, Volvo och Scanias samt sammanställning av enketsvar till deras återförsäljare. Mercedes toppar med ett index på 111,9 (128,0 under 2017)

– För oss är det väldigt intressant att få GA-enkäten. Det hjälper oss att se vad vi har blivit bättre på och vad vi inte har gjort tillräckligt bra, säger Jens Tittel som är vd för Mercedes tunga lastbilar i en kommentar på MRF:s hemsida.

När det gäller andraplatsen var det mycket jämnt mellan Volvo och Scania. Volvo, som förbättrade sitt index med tio pinnar jämfört med 2017 blev tvåa på 94,5 (84,1) och Scania trea på 94,2 (91,4).

– Ett av våra fokusmål är att handeln måste ha en lönsamhet för att kunna ta hand om kunderna och investera för framtiden, säger Stefan Strand som är vd för Volvo Lastvagnar i Sverige.

Även Scania förbättrade alltså sitt resultat jämfört med 2017, men fick nöja sig med tredjeplatsen. David Källsäter, som är vd för Scania Sverige, noterar att leveransproblem av motorblocket till V8:an påverkat leveransprecision och leveranstider negativt.

– De problemen är nu lösta och vi har normala ledtider. På frågorna om biltillgång ska vi kunna se klart bättre betyg för 2019, säger David Källsäter på MRF:s hemsida.

Noterbart är att resultatet för årets enket inte är helt jämförbart med fjolårets. GA-enketen har funnits sedan 1995, men detta var första gången som de tunga lastbilstillverkarna hade en egen enket med många frågor som var anpassade för lastbilsbranschen.

Svarsfrekvensen här var också mycket hög. Medan personbils- och transportbilsmärkena hade en svarsfrekvens på 73 procent så låg den på hela 87 procent bland de tunga lastbilsmärkena.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*